Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε να «βάλει χέρι» στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός μεγάλου αγωγού, καθώς ο Λευκορώσος ηγέτης υποσχέθηκε να απαντήσει σε τυχόν νέες κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.Το ζήτημα της νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει μετατοπιστεί στα βόρεια της ΕΕ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν ήδη συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις προς το Μινσκ.

«Εάν μας επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις... πρέπει να απαντήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του, σήμερα, ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Θερμαίνουμε την Ευρώπη και αυτοί μας απειλούν» είπε, αναφερόμενος στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Λευκορωσία και καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και τι θα γίνει αν σταματήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου;», αναρωτήθηκε. «Θα συνιστούσα στην πολωνική ηγεσία, τους Λιθουανούς και άλλους να σκεφτούν πριν μιλήσουν», συνέχισε.

Οι δηλώσεις Λουκασένκο έρχονται σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου προκαλεί αναταράξεις στις αγορές της Ευρώπης, με πολλούς να δείχνουν τη Ρωσία πίσω από ένα γεωπολιτικό, ενεργειακό παιχνίδι. Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει μειωθεί, παραμένει ωστόσο πέντε φορές υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόλις τη Δευτέρα ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός των αποθηκών φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ολλανδία από την Gazprom.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι η ροή των μεταναστών μέσω του Μινσκ δεν έχει επιβραδυνθεί και ότι εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα με την Πολωνία καθημερινά.  Άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία έχουν προειδοποιήσει ότι η συνοριακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα στρατιωτική σύγκρουση. Σε κοινή δήλωση την Πέμπτη, οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας χαρακτήρισαν την κατάσταση «την πιο περίπλοκη κρίση ασφαλείας για την περιοχή μας, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολλά χρόνια».

Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair

Η αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Μινσκ (και όχι στο Βίλνιους της Λιθουανίας) για την κράτηση του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα στις 23 Μαΐου, έδωσε την αφορμή για νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας. 

Οι στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς ή εξαγωγής εξοπλισμού σε οποιονδήποτε στη Λευκορωσία, τεχνολογίας ή λογισμικού που προορίζεται πρωτίστως για χρήση στην παρακολούθηση ή παρακολούθηση του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση και σε συγκεκριμένα άτομα, οντότητες ή φορείς στη Λευκορωσία.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σταμάτησε κάθε εκταμίευση ή πληρωμή βάσει τυχόν υφιστάμενων συμφωνιών σχετικά με έργα του δημόσιου τομέα και τυχόν υφιστάμενες συμβάσεις παροχής τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη επίσης λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της συμμετοχής στη Λευκορωσία πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης στις οποίες είναι μέλη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA