Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια Fanny Hensel (Φάνι Χένσελ) έχει σήμερα Κυριακή (14/11) την τιμητική της, αφού η Google της αφιέρωσε ένα doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 216 χρόνων από τη γέννησή της. Η Φάνι Μέντελσον, αργότερα γνωστή ως Φάνι Μέντελσον Μπαρθόλντι, και μετά τον γάμο της και ως Fanny Hensel, κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνέθεσε πάνω από 460 μουσικά κομμάτια. Μερικά από τα έργα της, συμπεριλαμβάνουν ένα πιάνο τρίο και πολλά βιβλία με σόλο τραγούδια και κομμάτια για πιάνο.

Πολλά κομμάτια της δημοσιεύθηκαν υπό το όνομα του αδελφού της Φέλιξ Μέντελσον. Πολλά από τα κομμάτια της έχουν τραγουδιστικό ύφος, και πολλά από αυτά συμπεριλήφθηκαν στο Lieder für das Pianoforte, ένα παρόμοιο έργο με αυτό του αδελφού της, ονόματι Lieder ohne Worte. Στο Αμβούργο, υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη Φάνι και στον αδελφό της Φέλιξ Μέντελσον.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Κι από τις δύο πλευρές της καταγόταν από εξέχουσες εβραϊκές οικογένειες. Η Μέντελσον, δεν μεγάλωσε με τις εβραϊκές αρχές, αλλά έμαθε να σέβεται τις αξίες και τον πολιτισμό των Εβραίων. Τα πρώτα της βήματα στο πιάνο τα έκανε σε νεαρή ηλικία με τη μητέρα της, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Γιόχαν Κίμπεργκερ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Σε ηλικία 13 ετών, η Φάνι, μπορούσε να παίξει όλο το «Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο», πράγμα που έκανε και το 1818, στα γενέθλια του πατέρα της. Κατόπιν, έλαβε κάποιες σπουδές στο Παρίσι. Περί το 1820, αυτή και ο αδελφός της εντάχθηκαν στη σχολή Sing-Akademie zu Berlin. Ο διευθυντής τότε της Ακαδημίας, σε ένα γράμμα του, έγραψε ότι «η Φάνι μπορεί να παίξει σαν άνδρας», δήλωση ιδιαίτερα τιμητική για την εποχή.

Παρόλα αυτά, λόγω της εποχής, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει η καριέρα της την τροχιά που εκείνη ήθελε. Ο πατέρας της είχες πει ότι, «ο Φελίξ, μπορεί να ακολουθήσει μία καριέρα μουσικού, εσύ από την άλλη, καλύτερα να έχεις τη μουσική ως ευχαρίστηση». Ωστόσο, ο αδελφός της την υποστήριζε και δημοσίευσε πολλά έργα υπό το όνομά του. Το γεγονός τους έφερε σε μία δύσκολή θέση, όταν η Βασίλισσα Βικτώρια, ζήτησε από τον Φέλιξ, ένα κομμάτι το οποίο όμως εκείνος δεν ήξερε γιατί ήταν της αδελφής του.

Έτσι, η Φάνι, συνέχισε να βοηθά τον αδελφό της περισσότερο, ο οποίος την άκουγε πολύ. Το 1829, η Φάνι παντρεύεται τον Βίλχελμ Χένσελ. Ο άνδρας της την υποστήριζε, κι έτσι το 1838, πραγματοποίησε την πρώτη της και την τελευταία της γνωστή εμφάνιση, με ένα κονσέρτο του αδελφού της.

Απεβίωσε το 1847, στο Βερολίνο, με τη μουσική της να γίνεται περισσότερο γνωστή τη σημερινή εποχή, με τα υπάρχοντα μέσα. Ο Πάουλ Χένσελ και ο Κουρτ Χένσελ ήταν εγγόνια της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA