Μενού
  • Α-
  • Α+

Οξυμένα είναι για ακόμη μία μέρα τα πνεύματα στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία με μετανάστες να προσπαθούν να μπουν μέσα στη χώρα και ο πολωνικός στρατός να τους απωθεί. Σύμφωνα με πλάνα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από το BBC, αποτυπώνονται μετανάστες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους Πολωνούς στρατιώτες που φρουρούν ένα οχυρωμένο συνοριακό πέρασμα, ενώ οι συνοριοφύλακες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.

Οι σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας έχουν ενταθεί σοβαρά από τότε που ο ηγέτης της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο επικράτησε στις προεδρικές εκλογές πέρυσι και προσπάθησε να «φιμώσει» όσους έκαναν λόγο για παρατυπίες και νοθεία καταστρέφοντας μαζικές διαδηλώσεις και συλλαμβάνοντας πολιτικούς αντιπάλους. Για εβδομάδες, χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, συγκεντρώνονται στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Μινσκ να κατηγορείται ότι «σπρώχνει» τους μετανάστες στα σύνορα για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, μια κατηγορία που η Λευκορωσία αρνείται.

Υπήρξαν περισσότερες από 5.000 προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία από τη Λευκορωσία μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με μόλις 88 τον περασμένο χρόνο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πολωνική υπηρεσία συνόρων. «Ολο και περισσότερες ομάδες μεταναστών στέλνονται στο συνοριακό φυλάκιο Κουζνίτσα από τις λευκορωσικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Βίντεο φαίνεται να δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες απέναντι σε παραταγμένους Πολωνούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματσίετζ Βάσικ, «χιλιάδες μετανάστες» βρίσκονται σε αυτό το σημείο διέλευσης των συνόρων. «Οι πολωνικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο», υπογράμμισε.

Η υπηρεσία Τύπου των συνοριοφυλάκων ανέφερε πως «οι παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στο συνοριακό φυλάκιο από το πρωί» και «προετοιμάζεται μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα σύνορα». Ορισμένοι μετανάστες «έχουν καταυλιστεί στα σύνορα» κοντά στο χωριό Μπρούζγκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα βίντεο δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο γιατί η Πολωνία απαγόρευσε στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στην άμεση συνοριακή ζώνη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή. Η Πολωνία υποστηρίζει πως 3.000 έως 4.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, καταυλίζονται κατά μήκος των συνόρων σε αυτήν την κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται οι δυτικές χώρες από τη μία πλευρά και η Λευκορωσία και η σύμμαχός της Ρωσία από την άλλη.

Η Πολωνία χτίζει τείχος στα σύνορα με Λευκορωσία

Η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, όπου έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες και θα το ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών. «Η επιχείρηση που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας είναι μια επένδυση απόλυτα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας για την ασφάλεια του έθνους και των πολιτών του», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν έως τις 15 Δεκεμβρίου και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αργότερα τον ίδιο μήνα, με τους εργάτες να αναμένεται να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο, σε τρεις ομάδες.

Το έργο θα στοιχίσει περίπου 353 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επεκταθεί σε 180 χιλιόμετρα, ήτοι σχεδόν το 50% του συνολικού μήκους των συνόρων μεταξύ Πολωνίας-Λευκορωσίας. Το κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του τείχους τον περασμένο μήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA