Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί μέσα από τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον να πάρει το θέμα διεθνείς διαστάσεις. Η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί πάγια ελληνική θέση ενώ το Βρετανικό Μουσείο απαντά... συνεχώς πως τα μάρμαρα εκτός Ελλάδος έχουν την... αίγλη που τους αρμόζει διότι είναι κομμάτι μίας συλλογής με εκθέματα από όλο τον κόσμο. 

Διαβάστε ακόμη: Γλυπτά Παρθενώνα: Το θέμα της επιστροφής τους έθεσε στον Τζόνσον ο πρωθυπουργός - «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα»

Η πρόσληψη και η... απόλυση της διεθνούς φήμης δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν στάθηκε η αφορμή για να τοποθετηθεί για πρώτη φορά δημοσίως υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Μάλιστα, ο δημοφιλής ηθοποιός με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. «Τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να γυρίσουν εκεί. Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», είπε ο Τζορτζ Κλούνεϊ το 2021.  

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε ταχθεί και ο δημοφιλής ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν. Τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκε στην Αθήνα για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας και είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των αριστουργημάτων στην Αθήνα. Ο ίδιος ξεκίνησε λέγοντας «Τα Μάρμαρα (γλυπτά) του Έλγιν» και η δημοσιογράφος τον διόρθωσε λέγοντας του «Του Παρθενώνα». Ο Μπρόσναν συμπλήρωσε: «Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι δικά σας, σαν ανήκουν. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν». 

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας Λίνκολν. Όπως αποκάλυψε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, που ανέλαβε προσωπική ξεναγός του ηθοποιού, ο Λιούις της είπε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα και ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα γι’ αυτό. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωσή του στην εφημαερίδα Τα Νέα: Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας! Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει κάπου και στην αφίσα της ταινίας  μια μικρή Ακρόπολη μαζί με τον Λίνκολν!».

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής 

Ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Στίβεν Φράι έχει ταχθεί αρκετές φορές δημοσίως υπέρ του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Ας γίνουμε μία κομψή χώρα. Ας δημιουργήσουμε μία έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο για την οποία θα μπορούμε να είμαστε παραπάνω από περήφανοι, η οποία θα δείχνει πώς συντηρήσαμε αυτά τα εκπληκτικά μάρμαρα και τη μεταφορά τους πίσω στο νέο, μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης... Μπορούμε να τους δείξουμε ότι παρά το γεγονός ότι η σφοδρή οικονομική κρίση που διανύουν δείχνει πως εκείνοι μας χρωστούν, εμείς δε θα είμαστε ποτέ μα ποτέ σε θέση να ξεπληρώσουμε στην Ελλάδα όλα όσα της οφείλουμε», είχε πει σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence το 2013.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA