Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια ημέρα σαν τη σημερινή, 20 Νοεμβρίου του 1979, όταν ο κόσμος θα έβλεπε με κομμένη την ανάσα μια μεγάλη ομάδα ενόπλων, ακραίων μουσουλμάνων, να καταλαμβάνει το Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, τον ιερότερο τόπο των Μουσουλμάνων, με απώτερο στόχο να εκθρονίσει τη δυναστεία των Σαούντ, που κυβερνούσε τη Σαουδική Αραβία από το 1932.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της 20ης Νοέμβριου. Εκείνη την ώρα, στη Μέκκα υπήρχαν έως και 100.000 πιστοί προκειμένου να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά του μουσουλμανικού έτους 1400 και να προσευχηθούν. Εκείνη την ώρα μια ομάδα περίπου 500 ενόπλων από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οπλισμένοι σαν αστακοί, σκοτώνουν τους ρουρούς του τεμένους, εισβάλουν μέσα στον χώρο, κλειδώνουν τις πόρτες και κρατάνε ομήρους χιλιάδες πιστούς!

Ποιοι ήταν οι εισβολείς και τι ζητούσαν

Επικεφαλής της ομάδα των ένοπλων εξτρεμιστών ήταν ο Γιουχαϊμάν αλ-Οτάιμπι ο οποίος διακηρύσσει ότι ο κουνιάδος του Μοχάμετ Αμπντουλάχ αλ-Καχτανί είναι ο Μαχντί του Κορανίου, ο απεσταλμένος του Θεού, που έχει έλθει στη γη πριν από την Ημέρα της Κρίσεως για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό. Και το κακό το προσωποποιεί στον οίκο των Σαούντ, ο οποίος κυβερνούσε τη Σαουδική Αραβία από το 1932, και τον οποίο χαρακτηρίζει διεφθαρμένο και καταστροφέα του πολιτισμού της χώρας με τον βίαιο εκδυτικισμό που επιχείρησε. Ζητά την επιστροφή στις ρίζες του Ισλάμ, την καταδίκη της Δύσης, την απέλαση των αλλοδαπών και τον τερματισμό της εκπαίδευσης των γυναικών.

Μετά το πρώτο σοκ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αποφασίζει να προετοιμάσει το σχέδιο για τον τερματισμό της ομηρίας. Είχε, ωστόσο, δυο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να οπλοφορεί μέσα στη Μέκκα. Το δεύτερο είναι πως η Μέκκα είναι ένα τεράστιο μέρος με 1000 δωμάτια όπου οι ένοπλοι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να κρυφτούν οπουδήποτε. Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε με την έκδοση ειδικής φετφάς από τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, ενώ στο να λυθεί το δεύτερο πρόβλημα χρειάστηκε η βοήθεια του πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο οποίος είχε κάνει την ανακαίνιση του χώρου και ως ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας είχε κρατήσει τα σχέδια του χώρου.

Μακελειό στην επιχείρηση ανακατάληψης

Στο πλευρό των Σαουδαραβικών αρχών, έσπευσαν Γάλλοι και Πακιστανοί κομάντος. Η επιχείρηση ανακατάληψης του τεμένους κράτησε 15 ολόκληρες ημέρες! Απο την πλευρά των εισβολέων 117 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν 127 νεκρούς και 451 τραυματίες. Το γεγονός ότι το μακελειό δεν πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι εναπομείναντες εισβολείς όταν είδαν πως δεν είχαν πλέον καμία ελπίδα, άφησαν ελεύθερους τους ομήρους.

Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 63 ενόπλους, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιουχαϊμάν αλ-Οτάιμπι οι οποίοι πέρασαν από δίκη, καταδικάστηκαν και στις 9 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού σε εννέα πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA