Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους Αυστριακούς η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε γενικό lockdown που περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους. Από Δευτέρα και για τουλάχιστον 10 ημέρες, οι πολίτες μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα και η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιστρέφει στη γενική καραντίνα. Το Reader επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και γραμματέα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Όλγα Σαραντοπούλου, και ζήτησε να μεταφέρει το κλίμα λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση του lockdown.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνες της Αυστρίας για το lockdown σε ανεμβολίαστους: «Λογικό και αναμενόμενο με αυτά τα ποσοστά»

Η κυρία Σαραντοπούλου, γιατρός στο επάγγελμα, εξηγεί γιατί η περίπτωση της Αυστρίας δεν είναι σαν της Ελλάδας, αναφέρεται στην προ ημερών δέσμευση του καγκελάριου πως δεν θα υπάρξει γενικό lockdown και καταλήγει με το συμπέρασμα πως όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται τόσο αυτή η διαδικασία θα μοιάζει με φαύλο κύκλο. 

«Είναι η μόνη λύση που έμεινε στην κυβέρνηση για να μειώσει τη μεταδοτικότητα και να "χαλαρώσει" το δημόσιο σύστημα υγείας που ασφυκτιά», λέει χαρακτηριστικά η Ολγα Σαραντοπούλου και εξηγεί «χτες, είχαμε 15.000 κρούσματα και 55 νεκρούς. Το 38% των πολιτών παραμένει ανεμβολίαστο», ενώ τονίζει πως η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει αυτή τη «σκληρή» απόφαση. Η τελευταία φράση της αποτελεί το «κλειδί» για τη σκέψη που θα κάνει κάποιος σε σχέση με την Ελλάδα. Η ίδια θεωρεί δεδομένο πως το παράδειγμα της Αυστρίας δεν είναι ίδιο με της χώρας μας και μάλιστα ρισκάρει να θεωρήσει δεδομένο πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να μπει σε γενικό lockdown.  

Γιατί η Ελλάδα απέχει από το εθνικό lockdown

«Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από ένα lockdown», σύμφωνα με την Ελληνίδα καρδιολόγο. Ο λόγος; «Τα κρούσματα της Ελλάδας, αν και αυξημένα δείχνουν σταθερότητα. Αν δεν υπάρξει κάποια απότομη αύξηση, το lockdown είναι ένα μακρινό σενάριο», λέει χαρακτηριστικά και το συγκρίνει βεβαίως με την Αυστρία, όπου η αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού ήταν κατακόρυφη μέσα σε λίγες ημέρες. Η Ολγα Σαραντοπούλου, η οποία ζει μόνιμα στην Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια, παραδέχεται βέβαια ότι η ψυχολογική πίεση για τους πολίτες είναι μεγάλη ενώ αποκαλύπτει ότι πολλοί συμπατριώτες μας σκέφτονται να φύγουν από την Αυστρία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μην αντέχοντας μία ακόμη γενική καραντίνα.  «Εδώ και 22 μήνες είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Οι άνθρωποι που έχουν ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούν να αντέξουν άλλο εγκλεισμό», λέει χαρακτηριστικά. 

Τα λάθη της Αυστρίας που οδήγησαν σε lockdown

Τι πήγε λάθος, ωστόσο, στην Αυστρία; «Είχαν σκεφτεί το ελληνικό μοντέλο, δίνοντας χρήματα σε όσους πείθονταν να εμβολιαστούν, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αρκετές επιχειρήσεις έδιναν μπόνους στους υπαλλήλους από 500 έως 5.000 ευρώ, αλλά δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, στην Αυστρία δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός όπως στην Ελλάδα για τις περιπτώσεις των υγειονομικών», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως τώρα η αυστριακή κυβέρνηση σκοπεύει να το πάει ένα βήμα πιο μπροστά και να υποχρεώσει, ακόμη και με πρόστιμα, τους πολίτες, να εμβολιαστούν.  Όπως εξηγεί η κυρία Σαραντοπούλου, η αυστριακή καγκελαρία σκέφτεται να κλείνει υποχρεωτικά ραντεβού εμβολισμού στους ανεμβολίαστους και σε περίπτωση που εμφανιστούν, τότε να τους επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο!

Τα σενάρια αυτά σε συνδυασμό με την καραντίνα έχουν φυσικά διχάσει τους Αυστριακούς. «Το κλίμα είναι τεταμένο. Υπάρχουν φόβοι στην εστίαση, καθώς ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά και σημειώνεται ότι ήδη το κράτος χώρα πληρώνει το 80% των εξόδων των μαγαζιών κάθε μήνα ήδη από το πρώτο lockdown. Ακόμη, υπάρχουν αντιδράσεις από τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας για το θέμα της καραντίνας ενώ βεβαίως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αντιδημοκρατική την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», λέει η Ολγα Σαραντοπούλου και καταλήγει καταθέτοντας την επιστημονική της άποψη για τον κορονοϊό. «Θεωρώ ότι το καλοκαίρι του 2022 η πανδημία θα έχει κάνει τον κύκλο της και θα απαλλαγούμε από τα μεγάλα προβλήματα που μας δημιουργεί τώρα», λέει χαρακτηριστικά.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA