Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και μόνο μέσω του εμβολιασμού θα καταφέρουμε να εξελιχθεί σταδιακά σε μία εποχική γρίπη. Αυτό είναι με απλά λόγια το συμπέρασμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχεδόν 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι αρχικές αισιόδοξες επιστημονικές εκτιμήσεις μετά την ανακάλυψη των εμβολίων ότι η διασπορά της Covid-19 θα περιοριζόταν θεαματικά και σε επόμενο στάδιο θα αποτελούσε παρελθόν δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Διαβάστε ακόμηLockdown στην Αυστρία: «Γιατί η Ελλάδα διαφέρει» - Σκέψεις για πρόστιμα στους ανεμβολίαστους 

Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και η περιορισμένη χρονικά ανοσολογική θωράκιση των εμβολίων, που εξασθενεί ύστερα από τους 6 μήνες, έδωσαν δυναμική, χώρο και χρόνο στον ιό ώστε να συνεχίσει την επέλασή του με το πανδημικό κύμα να σαρώνει αυτό το διάστημα την Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και κυρίως των ειδικών δεικτών της νέας έξαρσης της νόσου εκ των πραγμάτων οδηγεί τις κυβερνήσεις σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισής της

Εκτακτη σύσκεψη στην Πορτογαλία παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πορτογαλία με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, πίσω από το μικροσκοπικό Γιβραλτάρ, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη καθώς τα 2.527 κρούσματα της Τετάρτης και οι 2.398 νέες νοσήσεις την Πέμπτη έχουν σημάνει συναγερμό. Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Πορτογαλίας προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς σε διεθνές επίπεδο, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, που στηρίχτηκαν στις θεαματικές εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το 99,5% των Πορτογάλων άνω των 60 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. Στην ηλικιακή κατηγορία 50-59 οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε ποσοστό 93,3%, το 86,5% των πολιτών της χώρας μεταξύ 18 και 49 ετών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ενώ και το 81,5% των εφήβων (15-17 ετών) είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα ανεβαίνουν φτάνοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021. Βέβαια, μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι ενώ οι νέες λοιμώξεις αυξάνονται, οι θάνατοι παραμένουν χαμηλά, καθώς ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων κατηγοριών και των ηλικιακών ομάδων άνω των 60 ετών έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας σε ΜΕΘ. 

Αυτό άλλωστε αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας, η επίτευξη ή μη του οποίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές του συστήματος Υγείας αλλά κυρίως τις απώλειες από επιπλοκές του κορονοϊού. Συνολικά 575.000 πολίτες άνω των 60, που αποτελεί την ηλικιακή κατηγορία-στόχο του ιού, παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Το ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα το συντομότερο δυνατό είναι μονόδρομος και για τις δύο κατηγορίες, αφού όσοι δεν προχωρούν στον εμβολιασμό τους συνεχίζουν να είναι εντελώς απροστάτευτοι ενώ τα χαμηλά επίπεδα ανοσολογικής απόκρισης μετά τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση καθιστούν εξίσου ευάλωτους και τους ηλικιωμένους εμβολιασμένους. 

Στο μεταξύ, η μη εξάλειψη του κορονοϊού παρά τον καθολικό εμβολιασμό και η αναγκαιότητα χορήγησης της 3ης αναμνηστικής δόσης αποδεικνύεται εκτός από την περίπτωση της Πορτογαλίας των 10,3 εκατ. κατοίκων και από το Γιβραλτάρ των 33.600 κατοίκων. Αν και το σύνολο του πληθυσμού του Γιβραλτάρ είναι πλήρως εμβολιασμένο, όπως εμβολιασμένοι είναι και όλοι οι Ισπανοί εργαζόμενοι στη χώρα, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται δραστική αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτό οι τοπικές Αρχές ακύρωσαν όλες τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τις ιδιωτικές συναθροίσεις για τέσσερις εβδομάδες και συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους.

Lockdown στην Αυστρία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη 

Στο πλαίσιο αυτό, το ολικό lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αυστρία, που έχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού από την Ελλάδα, αντικατοπτρίζει πλήρως τη δυναμική εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη. Η εκτίναξη των κρουσμάτων εκτός των οριζόντιων απαγορεύσεων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους οδηγεί και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη χώρα από τον προσεχή Φεβρουάριο για να κλείσει το παράθυρο διασποράς της νόσου από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό. 

Σε συναγερμό και η Γερμανία για τα κρούσματα κορονοϊού

Τείχος ανάσχεσης της έξαρσης της Covid-19 μέσω της γ δόσης προσπαθεί να υψώσει και η Γερμανία. Ενώ η αρχική σύσταση για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης αφορούσε στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων αναγκαστικά επικαιροποιεί τη σύσταση απευθυνόμενη πλέον προς όλο τον ενήλικο πληθυσμό με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές να προσανατολίζονται να μειώσουν στους 5 από 6 μήνες το διάστημα, που θα μεσολαβεί από τη 2η στην 3η δόση. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί γενικό lockdown, καθώς έχει ψηφιστεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο κάθε κρατίδιο μπορεί να επιλέγει τα μέτρα που θα επιβάλλει στους πολίτες του. 

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Την ίδια στιγμή, που η Ευρώπη αναζητά διέξοδο μέσω της υιοθέτησης περιορισμών αλλά και της επέκτασης του εμβολιασμού το Ισραήλ, που βρίσκεται χρονικά ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε τη χορήγηση 3ης δόσης με το εμβόλιο της Pfizer, προετοιμάζεται πυρετωδώς και για 4η δόση. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες, ακτινογραφώντας την πορεία της πανδημίας, είναι πεπεισμένοι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μολύνει καθιστώντας απαραίτητη την εκ νέου εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αναμένοντας αλλεπάλληλα κύματα με νέες μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα.

Με αυτό ως δεδομένο η ισραηλινή επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι οι μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις εξελίξεις παρέχοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλάξεων και προδικάζοντας ότι κάθε 6 μήνες ή μία φορά τον χρόνο, όπως γίνεται με την εποχική γρίπη, θα εμβολιαζόμαστε κατά της Covid-19, η οποία σε βάθος χρόνου, που προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογιστεί, θα είναι ένας ενδημικός αναπνευστικός ιός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA