Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη που έχει χτυπηθεί αδυσώπητα τον τελευταίο μήνα από τον κορονοϊό και σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Οπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 500.000 ακόμη θάνατοι θα μπορούσαν να καταγραφούν μέχρι τις αρχές του 2022, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ζητά μέτρα lockdown

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι είναι «ανήσυχος» για την αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η «Γηραιά Ηπειρος» μάχεται ένα νέο κύμα του ιού. Ο Ρομπ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε στο Sky News ότι μισό εκατομμύριο ακόμη θάνατοι θα μπορούσαν να καταγραφούν μέχρι τις αρχές του 2022, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε. «Μόλις ξεπεράσαμε, κατά πολύ δυστυχώς, το όριο του 1,5 εκατομμυρίου θανάτων την περασμένη εβδομάδα. Αν συνεχίσουμε με την τρέχουσα πορεία, προβλέπουμε άλλους 500.000 θανάτους μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους. Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό».

Ο κ. Μπάτλερ είπε ότι μόνο το 54% του πληθυσμού των 53 κρατών μελών της Ευρώπης είναι εμβολιασμένο, «άρα υπάρχει τόση πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ακόμα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί... Φαίνεται ότι θα έχουμε μια ανησυχητική σεζόν μπροστά μας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στην αναζωπύρωση στην ηπειρωτική Ευρώπη, είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην ύπαρξη πάρα πολλών ευάλωτων πληθυσμών στη μόλυνση, αλλά και στην «φθίνουσα ανοσία» των εμβολίων, ιδιαίτερα μετά από 30 εβδομάδες. «Η πλειονότητα των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι μη εμβολιασμένοι», είπε.

Αλλοι σύνθετοι παράγοντες που επιταχύνουν τις μολύνσεις περιλαμβάνουν τον χειμώνα, τις μετακινήσεις των πολιτών σε εσωτερικούς χώρους, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για χρήση μάσκας, επιτακτική, καθώς και τον καλύτερο αερισμό των κλειστών χώρων. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ έκανε την θλιβερή διαπίστωση πως μόνο το 48% του πληθυσμού στην ήπειρο χρησιμοποιεί τις μάσκες. «Αν δούμε ότι αυτό το ποσοστό αυξάνεται, τότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων», ξεκαθάρισε. «Αν είχαμε καθολική χρήση μάσκας σε ποσοστό 95%, υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαμε να σώσουμε περίπου 160.000 ζωές στην Ευρώπη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA