Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γερμανία: Με αναφορά στην Ελλάδα και τη ναζιστική κατοχή η προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης

Στην «κουλτούρα μνήμης» σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή στην Ευρώπη αναφέρεται η προγραμματική συμφωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης και, μάλιστα, στο κείμενο αυτό υπάρχει αναφορά και στην Ελλάδα

Πηγή: Getty Images
Πηγή: Getty Images

Ειδική μνεία στην «κουλτούρα μνήμης» που πρέπει να υπάρχει στη Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία που παρουσίασαν χθες Τετάρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ουκρανία και την Πολωνία.

«Αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν οι τρεις εταίροι. Παραπέμπουν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Ολοκαύτωμα, στον εθνικοσοσιαλισμό, στη μετανάστευση στη Γερμανία.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα "B Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη" και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των "δολοφονιών μέσω ευθανασίας" και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε σχέση με τη γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη κατόπιν επιμονής των Πρασίνων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Γερμανία #Ελλάδα #Β' παγκόσμιος πόλεμος #Ολοκαύτωμα

Best of Internet