Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Γιατί δεν φτάνει το εμβόλιο στους κατοίκους της Αφρικής – Τα προβλήματα που εμποδίζουν τη διαδρομή «από το αεροδρόμιο στο μπράτσο»

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού συσσωρεύονται στις χώρες της Αφρικής, αλλά οι ανεπάρκειες λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας εμποδίζουν τη διαδρομή τους «από το αεροδρόμιο στο μπράτσο»

Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock

Η προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο αυξάνεται. Ομως πολλές αφρικανικές χώρες δε διαθέτουν την αλυσίδα διανομής και χορήγησης για να επιταχύνουν τις εμβολιαστικές εκστρατείες, δήλωσε ο επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (Africa CDC). Συγκεκριμένα, μόνο το 6,6% του πληθυσμού της Αφρικής του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει πλήρως εμβολιαστεί, δήλωσε ο δρ Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής του Africa CDC κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης. Και αυτό απομακρύνει πολύ την αφρικανική ήπειρο από τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο πολύ φιλόδοξα έχει θέσει η Αφρικανική Ενωση.

Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Στους 9 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, προτείνει η ΕΕ

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων φθάνουν και ότι η χρήση τους εμποδίζεται από προβλήματα στην αλυσίδα διανομής», δήλωσε ο επικεφαλής του Africa CDC. «Δεν αφορά τη διστακτικότητα, αλλά αφορά τη μεταφορά των εμβολίων από το αεροδρόμιο στο μπράτσο, αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα», εξήγησε.

Αν και αναφέρθηκε ονομαστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Καμερούν, διευκρίνισε ότι πολλές αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το Κονγκό έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει 168.000 δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με καταγραφή του Reuters, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό του 0,1% του πληθυσμού. Τον Απρίλιο, οι αρχές του Κονγκό ανακατηύθυναν σε άλλες αφρικανικές χώρες το μεγαλύτερο μέρος του 1,7 εκατομμυρίου δόσεων εμβολίου που η χώρα είχε παραλάβει από τη COVAX διότι κινδύνευαν να λήξουν αδιάθετες.

Σε ολόκληρη την Αφρική, οι αρχές έχουν διεξαγάγει εμβολιαστικές εκστρατείες ρουτίνας για νόσους όπως η ιλαρά. Αλλά πολλές από αυτές αντιμετώπισαν δυσκολίες τους τελευταίους μήνες μετά την άφιξη των εμβολίων επικαλούμενες έλλειψη χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και υποδομών κατάψυξης. Από τις 403 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν διατεθεί σε 54 αφρικανικές χώρες, μόνο το 55% έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί. Η Νότια Αφρική ζήτησε από τις Johnson & Johnson και Pfizer να καθυστερήσουν τις παραδόσεις εμβολίων διότι τώρα υπάρχουν υπερβολικά μεγάλα στοκ αδιάθετα, αφού η διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό καθυστερεί περαιτέρω την εμβολιαστική εκστρατεία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #Αφρική #εμβολιασμός

Best of Internet