Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/11) τη νέα γερμανική κυβέρνηση, με τον καγκελάριο να αναφέρει πως το «φανάρι είναι αναμμένο» καθώς έτσι έχει ονομαστεί (φανάρι) ο συνασπισμός μεταξύ SPD, FDP και των Πρασίνων. Σύμφωνα με τη Βild ορισμένες συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα κόμματα της κυβέρνησης αφορούν τους νέους. Μεταξύ αυτών είναι η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά και τα δωρεάν μέτρα αντισύλληψης.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα η κυβέρνηση «φανάρι» θα νομιμοποιήσει το κάπνισμα της κάνναβης, με τη συμφωνία του συνασπισμού να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εισάγουμε την ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες για λόγους αναψυχής σε αδειοδοτημένα καταστήματα».

Όσο για τα μέτρα αντισύλληψης ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να εντάξει το κόστος στην ασφάλεια υγείας. Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει – σύμφωνα με την Bild- για τους ασφαλισμένους ότι θα έχουν δωρεάν αντισυλληπτικά χάπια και δωρεάν προφυλακτικά.

Επιπλέον, τα τρία κόμματα εκτιμούν ότι, από την ηλικία των 16 και άνω, οι Γερμανοί θα μπορούν να λαμβάνουν δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να κάθονται στο τιμόνι μόνο συνοδεία ενήλικα. Για τα «δώρα» της νέας γενιάς, τα τρία κόμματα έδωσαν τα χέρια.Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες,  σε μία κοινή διακήρυξη, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου τα σημεία στα οποία συμφώνησαν. 

 Μεταξύ άλλων αναφέρονται: 

  • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί στα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές. 
  • Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά   για την «πράσινη ενέργεια» στους λογαριασμού
  • εΟ φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
  • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων.  
  • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. 
  • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
  • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα.  
  • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει 6 υπουργεία  - Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene)  πέντε, και το   κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)  τέσσερα  

Σοσιαλδημοκράτες: Καγκελαρία, Εσωτερικών, Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Οικονομικής Συνεργασίας, Υγείας και το νεοσύστατο υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης.

Πράσινοι:  Κλίματος και Οικονομίας, Εξωτερικών, Οικογένειας-Ηλικιωμένων-Γυναικών-Νεολαίας, Περιβάλλοντος-Πυρηνικής Ασφάλειας-Προστασίας του Καταναλωτή όπως και Τροφίμων και Γεωργίας.

Φιλελεύθεροια: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Έρευνας όπως και Μεταφορών που συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της ψηφιοποίησης.  

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα των τριών κομμάτων. SPD και FDP προγραμματίζουν συνέδρια για αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι Πράσινοι θα διεξαγάγουν κομματικό δημοψήφισμα. Στόχος είναι να εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος ως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκέμβρη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA