ΔΙΕΘΝΗ
25/11/2021 19:22

Ιντερπόλ: Nέος πρόεδρος o Άραβας στρατηγός που κατηγορείται για βασανιστήρια

Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές έχει προκαλέσει η εκλογή του στρατηγού Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι στην ηγεσία της Ιντερπόλ - Κατηγορείται για βασανιστήρια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ιντερπόλ: Nέος πρόεδρος o Άραβας στρατηγός που κατηγορείται για βασανιστήρια
(Πηγή: Twitter / Interpol)
Ανάγνωση:

Η εκλογή του στρατηγού Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη θέση του προέδρου της Ιντερπόλ, έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονες αντιδράσεις σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πώς ο νέος ηγέτης της Ιντερπόλ κατηγορείται για μια σειρά από βασανιστήρια σε χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ο Αραβας στρατηγός θα μετατρέψει την οργάνωση της Ιντερπόλ σε αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυταρχικά καθεστώτα.

Ωστόσο, ο ίδιος που διατηρεί το αξίωμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δεσμεύτηκε ότι «...ως νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ θα εργαστώ για τη διαφάνεια και τη διαφορετικότητα στον Οργανισμό».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «euronews» επικοινώνησε με τον Γιούργκεν Στοκ, τον γενικό γραμματέα της Ιντερπόλ, ο οποίος τόνισε πως στους κόλπους της οργάνωσης είναι γνωστές οι κατηγορίες, αλλά προς το παρόν, η υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο ερευνών! Παράλληλα, τόνισε πως τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής δεν έχουν ανάμιξη στις καθημερινές δραστηριότητες του οργανισμού:

«Στο στάδιο αυτό είναι μια κατηγορία, και φυσικά, είμαστε ενήμεροι. Υπάρχει επίσης το τεκμήριο της αθωότητας. Σήμερα όμως η Γενική Συνέλευση έλαβε μια απόφαση και εξέλεξε τον κύριο Αλ Ραΐσι πρόεδρο της Ιντερπόλ. Συνεχίζω το έργο μου με την εκτελεστική επιτροπή, και μάλιστα εδώ στην Κωνσταντινούπολη φέραμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση του οργανισμού. Και συγκεκριμένα για την εκτελεστική επιτροπή. Ενισχύουμε σημαντικά τη λογοδοσία, την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και την ουδετερότητα του οργανισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά στο euronews.

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και ευρωβουλευτές δεν κρύβουν τις αντιρρήσεις, αλλά και τους φόβους τους για τη συγκεκριμένη επιλογή:

«Δεν είναι δυνατόν, ο οργανισμός που κυνηγά εγκληματίες, να προεδρεύεται από ένα άτομο κατηγορούμενο για έγκλημα. Η μάλλον ναι, δυστυχώς τα κράτη - μέλη του οργανισμού έδειξαν πως είναι δυνατόν, και εξέλεξαν αυτό τον υποψήφιο που θα ντροπιάσει τον οργανισμό», είπε στο euronews ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ουμπέρ Ζουλιάν - Λαφεριέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
INTERPOL ΕΓΚΛΗΜΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ