Μενού
toyrkiki-lira
Τουρκική λίρα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Τουρκίας, καθώς οι ειδικοί θεωρούν απίθανη την αποφυγή των capital controls στις τράπεζές όσο η τουρκική λίρα καταρρέει από τα χαμηλά επιτόκια που επιτάσσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προβλέψεις θέλουν τους επόμενους μήνες όλο και περισσότερους Τούρκους δυσαρεστημένους, αλλά και στο όριο της φτώχειας, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των προϊόντων βασικής ανάγκης που επιφέρει ο πληθωρισμός. Έλληνες οικονομολόγοι εξηγούν στο Reader πως αν δεν αλλάξει στάση ο Ερντογάν, δεν υπάρχει ελπίδα τόσο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας όσο και για την πολιτική επιβίωσή του. 

«Η όποια πλασματική εικόνα ανάπτυξης σε όρους ΑΕΠ αποτυπωθεί στην Τουρκία βραχυπρόθεσμα με την υποτίμηση της λίρας και το πληθωριστικό χρήμα δεν θα είναι αρκετή για να αποφευχθούν οι αυστηρότεροι κεφαλαιακοί έλεγχοι και πιθανότατα η επιβολή capital controls από την Κεντρική Τράπεζα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Γκράβας, οικονομολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας του βιβλίου «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης) καθώς και του νέου βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). «Η οικονομία και οι αγορές κινούνται ταχύτερα από τις πολιτικές. Το καλοκαίρι είναι πολύ μακριά για να πούμε ότι η Τουρκία θα επωφεληθεί από τον τουρισμό λόγω της υποτίμησης του νομίσματός της», συμπληρώνει. 

Το «καλό» σενάριο για την Τουρκία θέλει τον Ερντογάν να τζογάρει στην υποτίμηση του νομίσματος για να προελκύσει επενδύσεις, να φέρει τουρισμό και να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο τουρκικά προϊόντα. Αυτό το αποκλείουν οι Έλληνες οικονομολόγοι που ήρθε σε επικοινωνία το Reader, καθώς όπως εξηγούν η γείτονα χώρα θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της με τα υπόλοιπα κράτη. «Όταν μιλάμε για υποτίμηση που φτάνει στο 43%, αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που σχετίζονται με το δολάριο θα ζορίσουν τον Τούρκο πρόεδρο. Αν το θεωρούσε τόσο καλό σενάριο, τότε γιατί δανείστηκε 10 δισ. δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», διερωτάται ο Βασίλης Ανδρέου, asset manager και οικονομολόγος με ειδίκευση στις διεθνείς αγορές. «Αυτές οι σκέψεις γίνονται μόνο στις αφρικανικές χώρες, όχι σε μια χώρα, όπως η Τουρκία με 100 δισ. ΑΕΠ», προσθέτει. 

Ο Ερντογάν επιμένει στα χαμηλά επιτόκια και έχει απολύσει όλους τους τραπεζίτες που διαφωνούσαν με την πολιτική του. Οι απότομες βουτιές της λίρας είναι πιθανό να σφίξουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες της Τουρκίας και θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν να πιέσουν βραχυπρόθεσμα τις τράπεζές της. «Ένας φιλελεύθερος ηγέτης θα σεβόταν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και θα την άφηνε ανενόχλητη να σταματήσει τον πληθωρισμό. Ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν σέβεται τους θεσμούς», εξηγεί ο κ. Γκράβας, σημειώνοντας πως το μοναδικό σενάριο για να αποφύγει η Τουρκία το μεγάλο κραχ, είναι η αύξηση των επιτοκίων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί κάθε φορά να γίνεται χαλίφης στη θέση του χαλίφη», συμπληρώνει ο κ. Ανδρέου. 

Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη από την οικονομική κρίση στην Τουρκία; 

Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η επιδείνωση των εγχώριων χρηματοοικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της Τουρκίας. Ωστόσο, δεδομένων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και του ότι οι περισσότερες εξωτερικές θέσεις των χωρών των αναδυομένων αγορών βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική διάχυση της κρίσης, επιβεβαιώνει ο κ. Γκράβας. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο ασφαλές περιβάλλον της "νομισματικής ειρήνης" και χαίρει των προνομίων της παραμονής της στο ευρώ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την αξία της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη, παρά τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Στην παρούσα φάση, δεδομένης της σταθερότητας της αγοραστικής δύναμης του κοινού νομίσματος, ούτε η Ελλάδα, ούτε συνολικά η Ευρωζώνη αναμένεται να επηρεαστούν από την οικονομική ύφεση της γείτονάς μας χώρα», καθησυχάζει ο κ. Γκράβας.  Σημειώνεται, ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό άνοιγμα στην Τουρκία μεταξύ των δυτικών δανειστών, το οποίο αγγίζει σχεδόν τα $63 δισ. Ακολουθούν τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA