Μενού
  • Α-
  • Α+

Η οικονομική κρίση στη γειτονική Τουρκία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσο κι αν το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι στους αγανακτισμένους πολίτες της χώρας που βρίσκονται ένα βήμα πριν εξεγερθούν. Αναλυτές από κάθε πλευρά του πλανήτη προσπαθούν να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα με το βασικό ερώτημα να είναι αν το «σωσίβιο» που έδωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να αποτρέψει τα capital controls και τις πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκεται σε μια διαρκή σύσκεψη προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως χθες εκτός από την έκτακτη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών, συνεδρίασε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του μια ανακοίνωση που αφορά και στην... οικονομία της Τουρκίας. Η ανακοίνωση αυτή, πάντως, έφερε αντίθετα αποτελέσματα καθώς προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και χθες η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου!

Παρ' όλα αυτά ο Ερντογάν επιμένει στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος που προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι δε βγαίνει. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, έχει ήδη διαμηνύσει στους αξιωματούχους ότι σε 3-4 μήνες θα έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα. Την ίδια ώρα, πάντως, μεγαλώνει και ο φόβος για επιβολή capital controls καθώς είναι άγνωστο αν οι τράπεζες αντέξουν σε μεγαλύτερη πίεση από αυτή που ήδη δέχονται. 

«Σωσίβιο» 10 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την ώρα που η γειτονική χώρα κλυδωνίζεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μεγάλη χαρά και ανακούφιση υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, καθώς ψάχνει οικονομικά «σωσίβια» και νέες πηγές επενδύσεων. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, οι δύο πλευρές υπέγραψαν δέκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.  

Το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber μετέδωσε πως ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Μουχάμαντ Χασάν αλ Σουαϊντί, ανακοίνωσε πως έχουν έτοιμο πακέτο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα επενδυθεί στην Τουρκία.

«Δύσκολο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν»

«Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να πάει σε εκλογές όπως ήθελε τον Ιούνιο του 2023 και φαίνεται ότι όντως είναι δύσκολο αυτό, ενδεχομένως να τον προλάβουν οι εξελίξεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κώστας Φίλης.

Ο Ερντογάν θέλει να βάλει το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, σημείωσε ο κ. Φίλης και προσπαθεί να κάνει κάτι εντελώς ανορθόδοξο, επιμένοντας ότι θα δικαιωθεί, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει και το 50%.

«Είναι υποτίθεται στο 20% αλλά εμείς ξέρουμε ότι είναι στο 30%, και ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη προσέγγιση ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Η μείωση των επιτοκίων κατά τον Ερντογάν σημαίνει φθηνό χρήμα. το θέμα είναι ποιος θα το πάρει το φθηνό χρήμα, αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις τα βασικά, δεν θα πας για παράδειγμα να αγοράσεις δάνειο για να πάρεις αυτοκίνητο. Επίσης θεωρεί ότι με το φθηνό χρήμα θα αυξηθούν οι εξαγωγές, πολύ σωστό, αλλά ταυτόχρονα οι εισαγωγές που είναι περισσότερες από τις εξαγωγές έχουν ξετινάξει το κόστος ζωής. Επίσης ο Ερντογάν πιστεύει ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα προσεγγίσει τουρίστες και έχει δίκιο και εδώ αλλά υπάρχει και η πανδημία που δυσκολεύει τα πράγματα», υποστήριξε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως:

«Αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις με καταστολή. Φοβούμενος ότι μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2012-2013 έχει ήδη τοποθετήσει κιγκλιδώματα στην πλατεία Ταξίμ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA