Μενού
  • Α-
  • Α+

Έχουν περάσει 36 χρόνια από εκείνον τον Ιούνιο του 1985 που ο φωτογράφος Στιβ Μακάρι απαθανάτισε την απόγνωση στα πράσινα μάτια ενός κοριτσιού στο Αφγανιστάν. Η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο National Geographic και 17 χρόνια μετά, το 2002, το κορίτσι ταυτοποιήθηκε ως Σαρμπάτ Γκουλά. Σήμερα, μετά και την ολική κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η 49χρονη πλέον Γκουλά, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της για ένα καλύτερο αύριο. Βρίσκεται πλέον στην Ιταλία

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την εκκένωση της Σαρμπάτ Γκούλα αφού ζήτησε να τη βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση θα βοηθήσει τώρα να ενσωματωθεί στη ζωή στην Ιταλία, ανέφερε η δήλωση.

Οι γονείς της Γκούλα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σοβιετικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, όταν εκείνη ήταν 8 ετών. Ταξίδεψε μέχρι τη γείτονα χώρα, το Πακιστάν, πλάι στη γιαγιά, τις τρεις αδερφές και τον αδερφό της.  Το 1984, όταν και την φωτογράφισε ο ΜακΚάρι, η Γκούλα ήταν μια από τις μαθήτριες στο σχολείο που είχε στηθεί στον καταυλισμό προσφύγων Νασίρ Μπαγκ. Τα μεγάλα πράσινα μάτια της πρόδιδαν βουβό πόνο και βαθιά ανησυχία.  Ο φωτογράφος Μακάρι που την απαθανάτισε την βρήκε ξανά, το 2002, στην περιοχή όπου τη γνώρισε. 

Το 2016, οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν την Γκούλα για να πλαστογράφηση ταυτότητας σε μια προσπάθεια να φύγει από το Αφγανιστάν. Την περίοδο εκείνη ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασράφ Γκανί, την καλωσόρισε πίσω, ενώ υποσχέθηκε ότι θα της προσφέρει ένα σπίτι για να ζήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.  Η Ιταλία ήταν μία από τις πολλές δυτικές χώρες που μετέφεραν εκατοντάδες Αφγανούς από τη χώρα μετά την αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Εκεί βρίσκεται το νέο της σπίτι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA