Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκική λίρα: Χειραγώγηση του νομίσματος φαντάζεται ο Ερντογάν - Διέταξε έρευνα στην Τουρκία

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση της τουρκικής λίρας

Πηγή: Unsplash, Shutterstock
Πηγή: Unsplash, Shutterstock

Η τουρκική λίρα καταρρέει αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εθελοτυφλεί. Κι αυτό δείχνει το γεγονός ότι ο σουλτάνος διέταξε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος. Τις προηγούμενες μέρες η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Δεύτερο «χαστούκι» στον Ερντογάν - Γιατί κινδυνεύει να χάσει τα υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση της τουρκικής λίρας.

Πρωτοφανής υποχώρηση για την τουρκική λίρα

Η λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του 2021 η τουρκική λίρα έχει απολέσει έως και το 45% της αξίας της – οι μισές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται πως την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του. «Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε. Σύμφωνα με το Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες Αρχές.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#τουρκική λίρα #Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν #Τουρκία

Best of Internet