Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι πλέον οι συνθήκες διαβίωσης στην Τουρκία μετά την κατάρρευση της λίρας που έχει ως συνέπεια οι πολίτες να βλέπουν συνεχώς αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά. Απελπισμένη πολίτης έφτασε στο σημείο να δηλώνει πως δεν θέλει να ζητιανέψει, την ώρα που σχηματίζονται ουρές για το λεγόμενο «φθηνό ψωμί» που πωλείται σε χαμηλότερη τιμή στους δήμους Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: 200 σαμπάνιες στα μπουζούκια για την Χούλια παρά την κατάρρευση της λίρας 

«Έχω πάθει σοκ. Την περασμένη εβδομάδα αυτά τα αβγά ήταν 14 λίρες, τώρα ανέβηκαν στις 16 λίρες. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε αυξήσεις 3, 4, 5 λίρες. Τι συμβαίνει; Τι είναι αυτό; Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», ανέφερε κάτοικος στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber.  «Τι είναι αυτό; Tι συμβαίνει στην Τουρκία; Δεν κατηγορούμε τον Ερντογάν όμως. Tι συνέβη και η οικονομία πήγε τόσο χάλια; Έχω τρία παιδιά, το μικρότερο 4 ετών και αναγκάζομαι να το κλειδώνω και να το αφήνω μόνο του για να πηγαίνω να εργαστώ στα σπίτια. Δεν έχω κανέναν!!», ήταν η δραματική έκκληση μιας άλλης κατοίκου. Μία γυναίκα σε κατάσταση απελπισίας δήλωσε: «τι θα κάνουμε δεν θέλω να ζητιανεύω». 

200 λίρες μισθός 

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60% -αυτός είναι και ο ανεπίσημος πληθωρισμός της χώρας- ενώ ο βασικός μισθός είναι μόλις 200 λίρες. Παράλληλα, όσοι άκουσαν τις προτροπές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια που έλεγε να πουλήσουν το συνάλλαγμά τους και να αγοράσουν τουρκικές λίρες, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν εθελοτυφλεί, διατάζοντας έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος. Τις προηγούμενες μέρες η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση της τουρκικής λίρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA