Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εξωτερική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αποκτήσει ξεχωριστή δυναμική. Μετά το Κατάρ και την ΕΕ τώρα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπιστώνουν ότι η τουρκική οικονομία θα πρέπει να στηριχθεί. Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του διαδόχου των Εμιράτων στην Τουρκία ανακοινώθηκε πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 10 δις δολαρίων ΗΠΑ, όπως ακριβώς είχε πράξει πριν από ένα περίπου χρόνο και ο Εμίρης του Κατάρ με ισόποση χορηγία στην τουρκική οικονομία.

Πριν λίγες εβδομάδες οι θερμές σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Αραβικό Εμιράτο. Η στενή συνεργασία των χωρών μας δεν αμφισβητείται και δεν παραβλέπεται η αξία της στρατηγικής συνεργασίας Αθηνών-Άμπου Ντάμπι. Ταυτοχρόνως όμως τα Εμιράτα προχωρούν και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες υπενθυμίζοντας εμπράκτως ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι ένα ανοικτό πεδίο στο οποίο τηρούνται οι κανόνες χωρίς προκαταλήψεις και μοναδική επιδίωξη τους αποκλεισμούς. Κατά την οξύτατη κρίση με το Κατάρ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη στωικότητα προχώρησαν σε πολιτικές που απαιτεί ο διεθνής ανταγωνισμός αλλά και η ανάγκη διεθνών συγκλίσεων. Ειδικότερα στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητος οι χώρες του Κόλπου χωρίς καμία εξαίρεση αναζητούν και αναγνωρίζουν τις αγορές που επιτρέπουν αύξηση των κερδών είτε πρόκειται για επενδύσεις των κρατικών τους επενδυτικών ταμείων είτε για επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών.

Για πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και μουσουλμανικές, η τουρκική αγορά συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον. Η ανάλυση τους δεν βασίζεται αποκλειστικά στις δομημένες δυτικές απαιτήσεις, άλλα και στην πραγματικότητα που αναπτύσσεται στον κόσμο από τη συνεργασία με ένα διαφορετικό τραπεζικό σύστημα. Η Δύση αρχικά, επειδή δεν το αντιλαμβανόταν, το απέφευγε, αλλά την τελευταία εικοσαετία το μελέτησε πολύ προσεκτικά, το αποδέχθηκε, συνεργάζεται με τους νέους όρους που απαιτεί το μικτό διεθνές διατραπεζικό σύστημα που δεν παραβλέπουμε ότι όσον αφορά στη συνεργασία με τους μουσουλμάνους τραπεζίτες στηρίζεται στον Ιερό Νόμο και τη σαρία.

Όμως η οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από τα Αραβικά κράτη προς την Άγκυρα για πολλούς, για την Ελλάδα και την Κύπρο ακατανόητους, οικονομικούς και πολιτικούς μεταφέρει σαφές μήνυμα και ανάγκη συνολικής στήριξης της Τουρκίας από τις ισλαμικές χώρες, που επικεντρώνονται και στην ανθρωπιστική διάσταση της τουρκικής πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στην πλευρά αυτή του κόσμου οι μεταφορές κεφαλαίων ακόμη πραγματοποιούνται και με τη φυσική δυνατότητα μεταφοράς, με τις βαλίτσες, μεγάλων χρηματικών ποσών. Δεν είναι οι κυβερνήσεις των κρατών που ευνοούν αυτή τη δραστηριότητα, αλλά το έθιμο που ασκείται κυρίως στα τζαμιά μετά το πέρας της μεγάλης προσευχής κάθε Παρασκευή. Η φιλανθρωπία αποτελεί μία σημαντική υποχρέωση κάθε μουσουλμάνου και η συλλογή χρημάτων στο τζαμί αποκτά δυναμική όταν πρόκειται για ομόθρησκους που διεθνώς διαπιστώνεται ότι πεινάνε.

Οι άδηλοι αυτοί πόροι που διαθέτουν οι μουσουλμάνοι αγγίζουν αστρονομικά ποσά που ρέουν στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία χωρίς να καταγράφονται από επίσημους φορεία για την αντιμετώπιση: 

  • της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλείται από το προσφυγικό και τις μεταναστευτικές μετακινήσεις,
  • της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πολιτική και την  οικονομική επιλογή του κ. Ερντογάν
  • της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που δημιουργείται με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, Ερντογάν-Τσαβούσογλου-Ακάρ
  • της εξαθλίωσης των κατοίκων της υπαίθρου και των μεγάλων αστικών κέντρων των οποίων τα εισοδήματα εξανεμίζονται κάθε ώρα με συνέπεια να μεταβάλλονται μεγάλες κοινωνικές ομάδες τούρκων σε  πένητες και επαίτες
  • με εμφανέστατο και έμπρακτο τρόπο της πολιτικής αλαζονείας του Τούρκου προέδρου που πίστεψε ότι μπορεί να ηγηθεί στο κόσμο των μουσουλμάνων χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι συμμετέχει ακόμη στους G-20, εξασφαλίζεται επειδή Ευρωπαίοι και Άραβες επιτυγχάνουν κέρδη στην τουρκική χαλαρή οικονομία (ανατίθενται έργα χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς, κινούνται κεφάλαια έξω από τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, χρηματοδοτούνται επενδύσεις από το κράτος).

Οι αλλαγές συμπεριφοράς των στρατηγικών μας εταίρων δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως αθέτηση των συμφωνηθέντων. Αντιθέτως αποτελούν δυναμική επιβεβαίωση των απαιτήσεων της εξωτερικής πολιτικής των χωρών. Η Ελλάδα έχει πετύχει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών της περιοχής που εγγυόνται σταθερότητα προκειμένου να προωθηθούν κοινές γεωστρατηγικές επιδιώξεις των συμμαχιών στις οποίες παραδοσιακά ανήκουμε, αλλά και των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει την τελευταία δεκαετία. Στη διαδρομή που θα διανύσουμε, ώστε να ολοκληρώσουμε τις εθνικές μας επιδιώξεις, συμπεριλαμβάνεται και ο ανταγωνισμός με την υπερκινητική Τουρκία. Η βεντάλια των διεθνών σχέσεων μας πρέπει να ανοίξει περισσότερο και να περιλάβει συνεργασίες ακόμη και με τους πιο δύσκολους συνομιλητές. Πάντοτε ο ένας περιμένει κάτι από τον άλλον. Φυσικά η Γερμανία, με την νέα της κυβέρνηση, θα ακολουθήσει την παραδοσιακά επιλεγμένη πολιτική των στρατηγικών και οικονομικών της στόχων έστω και αν αλλάξει το λεκτικό εκφοράς της πολιτικής της. Το ίδιο θα συνεχίσουν να πράττουν οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, οι χώρες του Κόλπου.

Οι κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς, έστω και πολύ ελαστικοί, υπάρχουν. Η απόφαση να συμμετέχουμε στο διεθνές περιβάλλον, που συνδιαμορφώνουν τα συμφέροντα και οι πολιτικοί/οικονομικοί ανταγωνισμοί είναι δεδομένη. Μένει να επιλέξουμε την ελάχιστα αποδεκτή βάση και τον ενιαίο τρόπο προώθησης των εθνικών μας στόχων κατά την άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA