ΔΙΕΘΝΗ
30/11/2021 18:14

Μετάλλαξη Ομικρον - «Ηρεμία» ζητά ο ΠΟΥ: «Μπαίνουν ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες μέλη να αποκριθούν με λογικό και αναλογικό του κινδύνου τρόπο στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Ομικρον - Ανήσυχος ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για τα ωμά μέτρα που λαμβάνονται στον πλανήτη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μετάλλαξη Ομικρον - «Ηρεμία» ζητά ο ΠΟΥ: «Μπαίνουν ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις»
Πηγή: Pixabay / Pexels
Ανάγνωση:

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα, Τρίτη (30/11) από τις χώρες μέλη μια «λογική» και «αναλογική» απάντηση στη μετάλλαξη Ομικρον, καλώντας σε «ηρεμία» απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που σπέρνει τον πανικό εδώ και μερικές ημέρες. «Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια μιας συνόδου ενημέρωσης των χωρών μελών για την Oμικρον στην έδρα του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη.

«Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών [που σπεύδουν] να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής την οποία δε γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως είμαι εξίσου ανήσυχος επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες», είπε.

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν λογικά και ανάλογα του κινδύνου μέτρα, σύμφωνα με τον διεθνή υγειονομικό Κανονισμό», το νομικό εργαλείο αναφοράς του Π.Ο.Υ. και των χωρών μελών, είπε. Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. υπογράμμισε πως ο οργανισμός «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την εξέλιξη» και κάλεσε τις χώρες μέλη να κάνουν το ίδιο. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν θα έπρεπε να έχουμε εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη. «Αυτό κάνουν οι ιοί».

«Όσο περισσότερο αφήνουμε την πανδημία να παρατείνεται --μη θεραπεύοντας τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια ή θέτοντας σε εφαρμογή κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας με αρμόζοντα και συνεκτικό τρόπο-- τόσο περισσότερο δίνουμε στον ιό τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται με τρόπο που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να σταματήσουμε», υποστήριξε ο δρ Τέντρος.

Αφού αναφέρθηκε αρχικά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από μερικές ημέρες, το καινούριο στέλεχος εντοπίστηκε στη συνέχεια σε όλες τις ηπείρους. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλές χώρες να αναστείλουν τα ταξίδια προς το νότιο τμήμα της Αφρικής, να εγκαταστήσουν προληπτικούς μηχανισμούς και, για εκείνες που έχουν μεγαλύτερα αποθέματα εμβολίων, να καλέσουν τον πληθυσμό τους να κάνει και την τρίτη δόση. Ο Τέντρος ευχαρίστησε «την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική που εντόπισαν, αλληλούχησαν και ανέφεραν αυτή την παραλλαγή τόσο γρήγορα», και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από άλλες επειδή έκαναν αυτό που έπρεπε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ