Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τζον Άιερς έσφυζε από ζωή. Στα 42 του έκανε τρίαθλο, bodybuilding και ορειβασία. Δεν περνούσε ημέρα που να μην αθλούταν, σε αντίθεση με την δίδυμη αδερφή του που είχε συμβιβαστεί με την καθημερινή ρουτίνα της και γυμναζόταν όποτε ευκαιρούσε. Δεν ήταν η μοναδική διαφορά που είχαν τα δίδυμα με καταγωγή από το Μερσισάιντ. Η Τζένι ήταν υπέρ του εμβολίου, ο Τζον διαφωνούσε. Ήταν πεπεισμένος ότι η τέλεια φυσική κατάστασή του θα καταπολεμούσε οποιονδήποτε ιό. Ο Τζον Άιερς πέθανε στα 42 του από κορονοϊό και η Τζένι έμεινε πίσω, με τις ενοχές. Πώς θα μπορούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί;

Διαβάστε ακόμη: Νοσηλεύτρια του Γεννηματάς: «Ανεμβολίαστος, 170 κιλά και μου 'λεγε "δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί"»

Ήταν 11 Ιουνίου 2021, διηγείται η Τζένι στον Guardian. Κάθισε στον κήπο του σπιτιού της στο βόρειο Λονδίνο με τον δίδυμο αδερφό της, John Eyers, τους γονείς τους, Lyn και Derek, τον σύζυγο και τα παιδιά της. Ήταν το πάρτι για τα δέκατα γενέθλια του γιου της. Ο John και οι γονείς τους είχαν κατέβει από το Southport στο Merseyside για το Σαββατοκύριακο για να γιορτάσουν.Η Τζένι έφτιαξε αρνί για να τους ευχαριστήσει. Ήπιαν άφθονο κρασί και συζητούσαν «Η ζωή φαινόταν πολύ ωραία», θυμάται η Τζένι.

Δεν μπορεί να θυμηθεί πώς ξεκίνησε η διαμάχη για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.«Ο Τζον άρχισε να λέει πραγματικά τρελά πράγματα που δεν έβγαζαν νόημα», λέει.«Σχετικά με το πώς οι άνθρωποι μπορούσαν να προμηθευτούν δωρεάν το εμβόλιο από τα McDonald's, καθώς περιείχε και αυτό φορμαλδεΰδη».Η υπόλοιπη οικογένεια διαμαρτυρήθηκε μαζί του, βγάζοντας τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν τι έλεγε. Όμως ο Τζον ήταν ανένδοτος.«Έλεγε συνέχεια: «Δεν θα γίνω πειραματόζωο». Τελικά, έκανε ένα αστείο και άλλαξε θέμα – αυτός ήταν ο τρόπος του να εκτονώσει την ένταση, σύμφωνα με την ίδια. «Θα έκανε ένα αστείο με τα πάντα», λέει η Τζένι, που εργάζεται ως διευθύντρια επιχειρήσεων.

Θυμάται, ότι δεν ήταν μόνο αρνητής των εμβολίων αλλά και των μέτρων. Του έκανε παρατήρηση για τη χρήση μάσκας κι εκείνος έλεγε «Δεν είσαι η μητέρα μου για να μου πεις τι να κάνω». Στο τέλος υποχωρούσε για το χατίρι της αδερφής του, αλλά δεν καταλάβαινε τι του προσέφερε αυτό το μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο Τζον άφησε πίσω έναν γιο 19 ετών, δώρο μιας σχέσης που δεν πήγε καλά. Μετά τον χωρισμό με εκείνη τη γυναίκα, επέστρεψε στο Σάουθπορτ και άρχισε να εργάζεται ως ειδικός προϊόντων στη βιομηχανία δαπέδων. Δούλευε για τα προς το ζην, αλλά ο αθλητισμός ήταν το μεγάλο του απωθημένο. «Ήταν από μικρός χαρισματικός αθλητής», εξηγεί. Απαριθμεί όλα τα αθλήματα με τα οποία καταπιάστηκε: Πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ και στο χόκεϊ. Μετά τρίαθλο και αγώνες bodybuilding. Η αγάπη του για τον αθλητισμό μεταβιβάστηκε στα βουνά και την ορειβασία και ποτέ δεν ξέχασε και το γυμναστήριο, το οποίο επισκεπτόταν κάθε μέρα από τις 6 το πρωί.

Η κατάρρευση της ψυχικής του υγείας

Από τον Ιανουάριο και μετά, ο Τζον πάλευε με την ψυχική του υγεία. Τα απανωτά lockdown τον επηρέασαν πολύ ψυχολογικά.Μισούσε να μην μπορεί να πάει στο γυμναστήριο, μισούσε να μην μπορεί να πάει για αναρρίχηση, μισούσε να μην βλέπει τους φίλους του. Έμενε μόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Έπρεπε να του τηλεφωνώ κάθε μέρα για να βεβαιωθώ ότι είναι καλά». Η γιαγιά τους πέθανε τον Μάρτιο. Όταν η Τζένι τον είδε στην κηδεία, τρομοκρατήθηκε. «Είχε χάσει τόσο πολύ βάρος», λέει.

Δεν άλλαξε στάση για τον εμβολιασμό. Ήταν άλλωστε φανατικός οπαδός του Tony Robbins, Βρετανός συγγραφές και προπονητής, που κατά καιρούς λέει ανοιχτά τις «δικές του αλήθειες» για την πανδημία, παίρνοντας στον λαιμό του χιλιάδες fans σαν τον Άιερς. Τον Σεπτέμβριο του 2021, εμφανίστηκε σε ένα συνέδριο στη Φλόριντα, όπου χλεύασε τους περιορισμούς της Αυστραλίας για τον Covid , αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και είπε στους θεατές που επευφημούσαν να «μην αφήσουν τον φόβο να τους ελέγξει».

Ο Τζον εξηγούσε στη αδερφή του ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid για έναν 40χρονο χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι περίπου ένα στα 1.490 άτομα που έχουν μολυνθεί. Αγνοούσε, όμως, ότι εάν μολυνθεί, κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος έχει 32 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από Covid από κάποιον που έχει εμβολιαστεί. Ενώ ο εμβολιασμός ενέχει κίνδυνο παρενεργειών, αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να μην εμβολιαστείς κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Από τα 46,3 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 77 έχουν πεθάνει από θρόμβους αίματος που πιστεύεται ότι σχετίζονται με εμβόλιο Covid.

«Υπάρχει τεράστια ασυμμετρία με τον κίνδυνο», λέει ο Δρ Τομ Στάφορντ, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Αν μπορείς να ξεφύγεις με πράγματα που είναι χαμηλής πιθανότητας, δεν ξέρεις πόσο επικίνδυνα είναι μέχρι να είναι πολύ αργά». Ο Stafford χρησιμοποιεί το παράδειγμα της οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας: τις περισσότερες φορές, θα είστε απολύτως καλά. Αλλά τη μία φορά που θα βρεθείτε σε ένα ατύχημα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα.

Η πανδημία της παραπληροφόρησης στα social media

Τις ασάφειες που αράδιαζε ο Τζον μπροστά στην οικογένεια και τους φίλους του τους μήνες πριν από τον θάνατό του αποτελούν κοινά τροπάρια σε διαδικτυακούς χώρους κατά των εμβολίων και είναι εύκολο να τα βρεις: «Το εμβόλιο έχει επικίνδυνα επίπεδα φορμαλδεΰδης μέσα του. Το εμβόλιο είναι πειραματικό. Το εμβόλιο έχει τσιπάκι». Υπάρχουν και δεκάδες Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους πιστεύοντας αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο της Πασχαλίνας, που μέχρι τελευταία στιγμή την απειλούσαν να φύγει από το νοσοκομείο που βρισκόταν διασωληνωμένη και ας μην είχε επαρκές οξυγόνο για να αναπνεύσει.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι θεμελιωδώς επισφαλή περιβάλλοντα για να προσφέρουν στοιχεία για μια πανδημία που μπορεί να μας σκοτώσει», λέει ο Imran Ahmed, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν τεράστιες ποσότητες παραπληροφόρησης συνδυασμένες σκοπίμως με σωστές πληροφορίες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να σε σκοτώσει».

Άλλωστε, επιβεβαιώνει και η Τζένι πως ο δίδυμος αδερφός της ήταν φανατικός χρήστης του Facebook. «Δεν άφηνε το τηλέφωνό του, όλη την ώρα διάβαζε αναρτήσεις στο Facebook», συμπληρώνει. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν χρειάζεται καν να έχουμε γνωρίσει τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε ως καταξιωμένους ειδικούς και ας είναι γιαλαντζί ειδικοί, επισημαίνει ο κ. Στάφορντ. «Γι' αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο επικίνδυνα», προσθέτει. «Επειδή οι άνθρωποι μοιράζονται αυτή τη συναισθηματική σύνδεση με ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν γνωρίσει ποτέ. Πρόκειται για ασύμμετρη οικειότητα. Μπορεί να πιστεύω ότι ξέρω αυτόν τον vlogger επειδή μιλάμε καθημερινά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μιλάει με εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς αυτό προστάζουν οι εταιρείες που τον προωθούν για να κερδίσουν και οι δύο πλευρές χρήματα».

Ο Τζον βρέθηκε θετικός στον Covid στις 29 Ιουνίου. Στις 3 Ιουλίου ένιωθε τρομερή αδιαθεσία. Η Έιμι, η τελευταία σχέση του, τον πήγε στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα. Ο Τζόναθαν, ο κολλητός του, του έστειλε μήνυμα μόλις έμαθε τα νέα. «Είπε ότι δεν μπορούσε να πληκτρολογήσει και ήταν στο νοσοκομείο με πνευμονία», θυμάται.«Δεν θα παραδεχόταν σε εκείνο το σημείο ότι ήταν Covid». Στις 4 Ιουλίου, ο John ξυπνούσε όλη τη νύχτα κι έκανε εμετό με αίμα. Υπέφερε για άλλες 23 ημέρες και στις 27 Ιουλίου άφησε την τελευταία του πνοή.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν έπαιζε ρόλο η καταπληκτική φυσική κατάσταση του Τζον. Οι γιατροί εξηγούν πως η βαριά ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός έχει να κάνει με το γονιδίωμα.  Αν εμβολιαζόταν, θα είχε ήπια συμπτώματα, αλλά θεωρούσε ότι η γυμναστική θωράκιζε την υγεία του. Οι γιατροί έκαναν αιμοκάθαρση στον 42χρονο για να καθαρίσουν τις τοξίνες, αλλά σε εκείνο το σημείο πολλά από τα όργανά του είχαν καταστραφεί και είχε ανεπανόρθωτα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Τελικά, ο Τζον εξάντλησε το φυσιολογικό του απόθεμα. Το σώμα του είχε στέρηση οξυγόνου και καταπονημένο .Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά και πέθανε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA