Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε χθες αργά το βράδυ της Τετάρτης (1/12) νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο κ. Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο κ. Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον κ. Νεμπάτι. Στο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2020, ο κ. Έλβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του κ. Ερντογάν. Ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές. Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.

Χθες το πρωί, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σ’ έναν μήνα. Όπως επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο θεσμός –επισήμως ανεξάρτητος– μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό, βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές. Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται. Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Νουρεντίν Νεμπάτι: Αυτός είναι ο νέος Τούρκος ΥΠΟΙΚ

Ο Λουτφί Ελβαν παραιτήθηκε από τη θέση και αντικαταστάθηκε από τον Νουρεντίν Νεμπάτι, υφυπουργός Οικονομικών μέχρι χθες σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα που περνάει οικονομική κρίση. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του γαμπρού του Ερντογάν και γνωστό επιχειρηματία.  Δεκατρεις ημέρες πριν την παραίτηση του Ελβαν, σε ομιλία του Ερντογάν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε στην πρόταση του προέδρου για τα χαμηλά επιτόκιο, αποτελώντας το πρώτο παρασκήνιο μέχρι την τελική απόφασή του. Ήταν κάθετος στη συγκεκριμένη επιλογή, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή. «Δεν μπορεί να αυξάνεται ο πληθωρισμός και να μειώνονται τα επιτόκια», έλεγε επανειλημμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή του, Μανώλη Κωστίδη. 

«Σε αυτόν τον αγώνα μας, σε αυτή την πορεία μας όσοι υποστηρίζουν τα επιτόκια, ας μη με παρεξηγήσουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος με αυτό που υποστηρίζει τα επιτόκια, δεν θα είμαι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

«Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους», ανήρτησε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. «Θεέ μου, δώσε μου τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών, που ο Πρόεδρός έκρινε άξια για εμένα και να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης που μας έδειξε», είπε.

https://twitter.com/NureddinNebati/status/1466191820111716353?ref_src=twsrc^tfw

Ο Νεμπάτι, ο οποίος υπηρέτησε τρία χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πριν από τον διορισμό του, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει πλήρως την οικονομική στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA