Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν πριν από μερικές ημέρες ανακαλύφθηκε η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, ολόκληρος ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του μέχρι να διευκρινιστεί από τους επιστήμονες αν είναι επικίνδυνη ή όχι. Ήταν τέτοιος ο φόβος που προκλήθηκε που πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές βέβαια και η Ελλάδα, έλαβαν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή της όπου κι αν τελικά κατέληγαν οι ειδικοί. «Το προλαμβανειν καλυτερο του θεραπευειν», σκέφτηκαν και ειδικά ενόψει Χριστουγέννων κανείς δεν ήθελε να ζήσει ότι και τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Ελπιδοφόρο μήνυμα του ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Φαίνεται, ωστόσο, πως τα πράματα θα πάνε καλύτερα απ' ότι φοβόντουσαν οι περισσότεροι. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα και σίγουρα δεν είναι πιο «απειλητική» από τη Δέλτα. Ίσως, μάλιστα, αποδειχθεί τελικά πως είναι και λιγότερο επικίνδυνη. Για αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουν 2-3 εβδομάδες ακόμα προκειμένου να υπάρχουν νέα στοιχεία για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως... δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας!

Αχτίδα αισιοδοξίας από τους επιστήμονες

Ο ένας μετά τον άλλο, κορυφαίοι επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη στέλνουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα, τονίζοντας παράλληλα, ωστόσο, πως μέχρι να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς το καλό κλίμα που πάει να διαμορφωθεί μπορεί να ανατραπεί εύκολα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από τη μετάλλαξη Δέλτα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή είναι σαφώς υψηλά μεταδοτική, πιθανότατα περισσότερο από τη Δέλτα» είπε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών στις ΗΠΑ, Πολ Όφιτ, εξήγησε πως «έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα».

«Η Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό, πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνον ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δε φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Παράλληλα, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος είναι και Έλληνες επιστήμονες όπως ο Ηλίας Μόσιαλος αλλά και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «μέχρι στιγμής αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δεν συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα και έχει ήπια συμπτωματολογία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA