Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε στρατηγικά... μπρος - πίσω υποβάλλει την τουρκική οικονομία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κόντρα σε όσα υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, την Τρίτη (21/12) προχώρησε σε μία «συγκαλυμμένη» αύξησή τους, υπό τον κίνδυνο μεγαλύτερης κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Η αύξηση 20% μέσα σε 24ώρες «σόκαρε» την Ευρώπη -  Ο ρόλος του Πούτιν 

Ετσι, τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την ενίσχυση της σταθερότητας του νομίσματος, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια «γενναία» αύξηση επιτοκίων που όμως, μετά τη μεγάλη καθυστέρηση της απόφασης αφήνει τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμη πιο ευάλωτο σε μελλοντικές συναλλαγματικές κρίσεις. 

Διψήφιο προβάδισμα Ιμάμογλου και το «κόλπο» του Ερντογάν

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Σεπτέμβριο, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, καθώς ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) για τη μείωση στο κόστος δανεισμού. Αυτό εμπεριείχε και υπόγεια μηνύματα, κλείνοντας το μάτι σε ξένους επενδυτές που θα του έφτιαχναν το προφίλ του Τούρκου προέδρου μέσα στο αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του. 

Συγκεκριμένα, το Eurasia Public Opinion Research Centre (AKAM) σε έρευνά του το Δεκέμβριο αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο πλέον δημοφιλής υποψήφιος για πρόεδρος και υπερέχει μάλιστα του Ερντογάν κατά 10 μονάδες!

Παράλληλα ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς θα κέρδιζαν τον Ερντογάν σε περίπτωση εκλογών σήμερα. Ειδικά από τον Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν δέχεται σκληρό πόλεμο: «Το κράτος δεν είναι το πεδίο δοκιμών κάποιου, ούτε κάτι για να το οδηγείς στο τραπέζι του τζόγου. Το κρατικό θησαυροφυλάκιο δεν έχει χρήματα για να μπουν επάνω στο τραπέζι του τζόγου. Δεν επιτρέπεται ο τζόγος με το δημόσιο ταμείο. Εδωσαν εγγύηση με χρήματα που δεν υπάρχουν καν στο ταμείο. Φέρνουν τώρα ένα κρυφό επιτόκιο. Αλλά βυθίζουν την Τουρκία σε μια ακόμη μεγαλύτερη δίνη».

Τα ποσοστά τους:

Εκρέμ Ιμάμογλου: 54,7% / Ερντογάν: 45,3%

Μανσούρ Γιαβάς: 54,2% / Ερντογάν: 45,8%

Κιλιτσντάρογλου: 50,6% / Ερντογάν: 49,4%

Αλί Μπαμπατζάν: 46,5% / Ερντογάν: 54,3%

Προσπαθεί να σώσει και τον ίδιο του το... κεφάλι

Ετσι, μετά την τουρκική λίρα, ο Ερντογάν βλέπει να έρχεται και η... δική του κατάρρευση και γι' αυτό υποσχέθηκε ένα «σχέδιο διάσωσης» στους επενδυτές με την προστασία των καταθέσεών τους από τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις του νομίσματος. Για την ακρίβεια, σε περίπτωση που η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου υπερβεί τα επιτόκια των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πληρώσει στους κατόχους καταθέσεων τη διαφορά σε λίρες. Με αυτό το οικονομικό τρικ, η κυβέρνηση αύξησε υπογείως τα επιτόκια και ανέβασε τη λίρα προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο ενόψει των εκλογών του 2023.

Εξάλλου, το σχόλιο του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Αγκυρα, Ρεφέτ Γκουρκαϊνάκ στο Bloomberg, λέει πολλά: «Υπήρξε μια επική αύξηση των επιτοκίων χωρίς να την αποκαλούμε έτσι. Θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, όταν υπάρξει απότομη αύξηση της ισοτιμίας συναλλάγματος. Αυτό το είδος της επιβάρυνσης συνήθως μετατρέπεται σε χρήματα, πράγμα που σημαίνει ακόμη υψηλότερους συναλλαγματικούς ρυθμούς και πληθωρισμό».

«Για να μπορέσει η κυβέρνηση να πει ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των επιτοκίων, θυσίασε τον προϋπολογισμό -το τελευταίο στοιχείο που απέμενε», υποστήριξε ο Ιμπραήμ Τουρχάν, πρώην υποδιοικητή της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι τώρα πολιτικός της αντιπολίτευσης. «Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος από την παρατεταμένη υποτίμηση της λίρας, μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι έρχεται...».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA