Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την γενέτειρα των παππούδων της την Κύμη, μίλησε η Ιρίνα Καραμάνος, σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς. Η 32χρονη αποκάλυψε τα σχέδια και τα όνειρά της ως πρώτη κυρία της χώρας. 

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Προς ανατολάς οι ροές στον αγωγό Γιαμάλ - Ευρώπη για τέταρτη συνεχή ημέρα - Φόβοι για νέες αυξήσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3 η Ιρίνα Καραμάνος έστειλε μεταξύ άλλων τις χριστουγεννιάτικες ευχές της στην πατρίδα των προγόνων της. Η Ιρίνα έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία, μιλά τέσσερις γλώσσες -ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά- και είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergencia Social, στο οποίο ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου. «Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκληση μας είναι η αλλαγή του συντάγματος, χρειαζόμαστε μια φεμινιστική αντίληψη στην πολιτική» δήλωσε η Ιρίνα Καραμάνος και πρόσθεσε ότι η πρώτη κυρία πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική και τη διπλωματία.

Οι στενοί της φίλοι τη χαρακτηρίζουν «διακριτική» και εργατική και λένε ότι η Ιρίνα ήταν ο άνθρωπος που συμβούλευε το νέο ισχυρό άνδρα της Χιλής στην πολιτική του διαδρομή τους τελευταίους μήνες. «Με τον Γκάμπριελ, είμαι μέρος του ίδιου πολιτικού σχεδίου, μοιραζόμαστε κοινές πεποιθήσεις και συγκεκριμένες ελπίδες με στόχο να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας εναλλακτικής κοινωνίας», δήλωνε στον τύπο της Χιλής. «Η συγκίνηση ξεχειλίζει, πολλή περηφάνια και ευθύνη για να οικοδομήσουμε μια δίκαιη, αξιοπρεπή και ποικιλόμορφη χώρα. Αυτή η τεράστια και όμορφη νίκη της χώρας γίνεται με εκατομμύρια χέρια και ελπίδες. Ας συνεχίσουμε μαζί, με γνώση ότι αυτό που έρχεται είναι μια τεράστια πρόκληση», ανέφερε η Ιρίνα Καραμάνος

Aκόμη και πριν από τη νίκη του συντρόφου της η Ιρίνα Καραμάνος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τον απαρχαιωμένο ρόλο της πρώτης κυρίας. «Είναι μια θέση που αξίζει να ξανασκεφτούμε γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν» είχε πει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η φιγούρα της πρώτης κυρίας «δεν έχει νόημα». «Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στο κράτος που να έχουν να κάνουν με την καταγωγή του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα που να είναι διαφανές, με βάση την αξία και τη σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων και όχι με βάση τους δεσμούς αίματος ή τη συγγένεια με τον πρόεδρο», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA