Μενού
  • Α-
  • Α+

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία δείχνουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην Κριμαία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τη στιγμή που πιέζει τις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με εγγυήσεις ασφαλείας. 

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Πρόστιμα «μαμούθ» σε Meta και Google από δικαστήρια

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις τελευταίες εικόνες από την Maxar Technologies που εδρεύει στις ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο επανέλαβε την Παρασκευή ότι διατηρεί το δικαίωμα να μετακινήσει τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος όπως κρίνει σκόπιμο και ότι οι δυτικές χώρες πραγματοποιούν προκλητικούς ελιγμούς κοντά στα σύνορά του.

https://twitter.com/ECampbell360/status/1474078604426366981?ref_src=twsrc^tfw

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ουκρανίας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκέντρωνε στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, μετά από μια σύντομη συγκέντρωση τον Απρίλιο, όταν η Maxar δημοσίευσε ξανά εικόνες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες λένε ότι η Μόσχα φαίνεται να εξετάζει μια επίθεση στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, κάτι που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν έδειχναν μια βάση στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς στις 13 Δεκεμβρίου. Δορυφορική εικόνα της ίδιας βάσης τον Οκτώβριο έδειξε ότι ήταν μισοάδεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία ήθελε να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά χρειαζόταν μια «άμεση» απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στις απαιτήσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας. Η Μόσχα δήλωσε ότι αναμένει τις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA