Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθετος πως δεν πρόκειται να εμβολιάσει την 11χρονη κόρη του κατά της COVID-19 εμφανίστηκε χθες ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζοντας να τηρεί απορριπτική στάση έναντι της ανοσοποίησης, η οποία πυροδοτεί επικρίσεις από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας και, εν μέρει τουλάχιστον, συμβάλλει στην ελεύθερη πτώση της δημοτικότητάς του.

Ο αρχηγός του κράτους πρόσθεσε πως ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα, θα παρουσιάσει την 5η Ιανουαρίου τον τρόπο με τον οποίο η Βραζιλία θα εμβολιάσει τα παιδιά 5-11 ετών, κάτι που ενέκρινε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Τα παιδιά δεν πεθαίνουν κατά τρόπο που να δικαιολογεί εμβόλιο για τα παιδιά», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα.

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών προκαλεί πολεμική στη Βραζιλία, όπου οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί του προέδρου εναντιώνονται με σφοδρότητα στο μέτρο, μολονότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ των εμβολίων.

Τον Οκτώβριο η ANVISA, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, κατήγγειλε ότι στελέχη της δέχονται απειλές κατά της ζωής τους εξαιτίας του ζητήματος. Όταν ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ο κ. Μπολσονάρου προκάλεσε σάλο, δηλώνοντας πως ήθελε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των στελεχών της που υπέγραψαν την απόφαση αυτή.

Την 23η Δεκεμβρίου, ο κ. Κεϊρόγκα κλιμάκωσε τη διένεξη της κυβέρνησης με τον εποπτικό φορέα, κρίνοντας ότι ο αριθμός των θανάτων παιδιών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης των εμβολίων για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Κατόπιν, ανήγγειλε πως για την ανοσοποίηση των παιδιών έναντι της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός θα απαιτείται ιατρική συνταγή – ιδέα που αντέκρουσαν αμέσως πολιτειακοί υπουργοί Υγείας.

«Έχω μιλήσει με τον Κεϊρόγκα γι’ αυτό. Την 5η (σ.σ. Ιανουαρίου 2022), θα δημοσιοποιήσει οδηγία για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών», ανέφερε ο πρόεδρος. «Ελπίζω να μην ανακατευτούν οι δικαστές. Το ελπίζω. Διότι η κόρη μου δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, ας μου επιτραπεί να το ξεκαθαρίσω».

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του βραζιλιάνικου κράτους, στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν πεθάνει 301 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει πει πως δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί και έχει θέσει επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA