Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα, που η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας πολλαπλασιάζοντας τις συνολικές νοσηλείες μέσα σε μόλις λίγες μέρες το μεγάλο ερώτημα, που απασχολεί την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα, είναι εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει την πρωτοφανή επιδημιολογική πίεση λόγω της νέας μετάλλαξης.

Η τρέχουσα πορεία της Ομικρον στην πόλη της Νέας Υόρκης, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, και βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο πανδημικό κύμα των τελευταίων 20 μηνών, μπορεί να μας δείξει τι θα πρέπει να αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Το πρώτο κρούσμα της Ομικρον ανιχνεύτηκε στην αμερικανική πολιτεία στις 2 Δεκεμβρίου, ακριβώς δηλαδή την ίδια μέρα, που καταγράφηκε η αρχική λοίμωξη εντός της ελληνικής επικράτειας στην Κρήτη, η εξέλιξη όμως του νέου στελέχους εμφανίζει δυναμικότερα χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε περισσότερα: Ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει τα νοσοκομεία του Λονδίνου 

Μετάλλαξη Ομικρον: Πενταπλασιασμός σε δύο μήνες

Μετά από έναν μήνα ταχείας εξάπλωσης της Ομικρον oι νοσηλείες περιστατικών COVID-19 στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν το όριο συναγερμού των 10.000 φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαΐου του 2020. Στην αρχή δηλαδή της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν τα εμβόλια και η κοινωνία εκπαιδευόταν ακόμα με τα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλείες έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με την 1η Νοεμβρίου όταν η Δέλτα ήταν το κυρίαρχο στέλεχος. Το πιο σοβαρό όμως είναι πως οι ημερήσιοι θάνατοι έφτασαν στην αρχή της εβδομάδας σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών του αμερικανικού πληθυσμού. 

Σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία των αμερικανικών Αρχών, οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μολύνονται τουλάχιστον 6 φορές περισσότερο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους και διατρέχουν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πώς κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σε κυλιόμενη βάση, ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων πενταπλασιάστηκε και ο κίνδυνος των αντίστοιχων νοσηλειών διπλασιάστηκε.

Μετάλλαξη Ομικρον: 20% των τεστ θετικά στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, η επικράτηση της νέας μετάλλαξης είναι σχεδόν απόλυτη στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, καθώς σε παναμερικανικό επίπεδο ανιχνεύεται τουλάχιστον στο 92% των λοιμώξεων ενώ ειδικά στη Νέα Υόρκη η παρουσία της ξεπερνά το 95% των θετικών τεστ. Πλέον, περισσότερα από ένα στα πέντε τεστ, που διενεργούνται στη Νέα Υόρκη είναι θετικά, με το Λονγκ Αιλαντ να έχει το υψηλότερο κυλιόμενο ποσοστό θετικότητας μεταξύ των 10 περιοχών της πόλης, με περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των τεστ, που πραγματοποιούνται σε αυτήν την περιοχή να είναι θετικά.  Οσον αφορά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, αυτές τις μέρες κυμαίνεται μεταξύ 51.000-53.000, τιμές, που θεωρούνται «παραπλανητικές» καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα διασποράς, όπως αυτή αποτυπώνεται στους δείκτες νοσηλειών. Με εξαίρεση το υψηλό των περίπου 90.000 κρουσμάτων την Πρωτοχρονιά, η Ομικρον «κινείται» σε αντίστοιχα επίπεδα με τον αριθμό νέων λοιμώξεων, που καταγράφονται στη χώρα μας.

Μετάλλαξη Ομικρον: 2,1 στους 100.000 εμβολιασμένους εμφανίζουν συμπτώματα

Οι προοπτικές όμως προδιαγράφονται δυσοίωνες από τους Αμερικανούς ειδικούς καθώς η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι έντονα αυξητική με το ιικό κύμα να ευθύνεται για πολύ σοβαρές νοσηλείες διαφορετικού όμως τύπου σε σχέση με τη Δέλτα παρά το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού ενηλίκων ανέρχεται στο 84,1%, εξαιρετικά πιο υψηλό από το ποσοστό εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού. Στα ανησυχητικά στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί και η εκτόξευση των νέων μολύνσεων μεταξύ των παιδιών με τις αρμόδιες Αρχές να καλούν τους γονείς να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό των μικρότερων ηλικιών και στη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 12 ετών έως 15

Η επέλαση της Ομικρον εξελίσσεται τη στιγμή, που η λειτουργία 22 νοσοκομείων της πολιτείας έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό καθώς μεγάλο ποσοστό του προσωπικού τους νοσεί. Με την εκθετική τάση των κρουσμάτων να μην δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και με την κορύφωση του επιδημικού κύματος να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η αναγκαιότητα του εμβολιασμού καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Τα αμερικανικά στοιχεία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την προστασία, που προσφέρουν τα εμβόλια, με τους μη εμβολιασμένους Νεοϋορκέζους να νοσηλεύονται σε ποσοστό 30 ανά 100.000, ενώ μόλις 2,1 στους 100.000 εμβολιασμένους εμφανίζουν συμπτώματα, που απαιτούν νοσηλεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA