Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι φορές που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας βρίσκει αντίθετο πολύ κόσμο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, σίγουρα όχι! Γιατί όταν η χρήση της τεχνολογίας φτάνει να σώζει ανθρώπινες ζωές, τότε είναι καλοδεχούμενη. Κάπως, έτσι ένα αυτόνομο drone χρησιμοποιήθηκε από το σουηδικό Σύστημα Αμεσης Βοήθειας προκειμένου να σωθεί ασθενής 71 ετών που υπέστη ανακοπή καρδιάς, ενώ φτυάριζε χιόνι έξω από το σπίτι του.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Τέλος η Ryanair από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λόγω αύξησης τελών

Το drone μετέφερε έναν απινιδωτή σε γιατρό που έτυχε να βρεθεί στο σημείο και να στείλει σήμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον ηλικιωμένο άνδρα. Το μηχάνημα, σχεδιασμένο για χρήση από οποιονδήποτε, διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο στήθος για να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία.

Σύμφωνα με την εταιρεία Everdrone που συνεργάζεται με το σουηδικό δημόσιο, το drone χρειάστηκε μόλις τρία λεφτά για να φτάσει στο σπίτι του ασθενούς στο Τρόλχαταν από τη στιγμή που ο γιατρός τηλεφώνησε στην άμεση βοήθεια!

«Είδα τον απινιδωτή πάνω από το κεφάλι μου»

«Πήγαινα στη δουλειά μου στο τοπικό νοσοκομείο και είδα μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου έναν άνδρα πεσμένο έξω από το πάρκινγκ του σπιτιού» ανέφερε ο δρ Μουσταφά Άλι. «Δεν είχε παλμό, οπότε άρχισα να του κάνω μαλάξεις και ζήτησα από έναν περαστικό να καλέσει το 112. Λίγα λεπτά αργότερα, είδα κάτι να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα drone που μετέφερε απινιδωτή».

Επτά στις 12 φορές έφτασε νωρίτερα από το ασθενοφόρο

Το drone είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην Everdrone, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2020 για διάστημα τεσσάρων μηνών, τα drone απογειώθηκαν σε 12 από τις 14 περιπτώσεις πιθανής καρδιακής ανακοπής και σε επτά περιπτώσεις έφτασαν νωρίτερα από το ασθενοφόρο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Everdrone, η πιθανότητα επιβίωσης έπειτα από ανακοπή μειώνεται κατά 7-10% κάθε λεπτό που περνάει. Τα drone είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα με το σύστημα της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας. Πετούν αυτόνομα, επιβλέπονται όμως από χειριστή που μπορεί να παρέμβει στην πτήση εάν κριθεί αναγκαίο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA