Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγοι είναι οι έφηβοι που μπορούν να καυχηθούν πως πριν καν κατεβάσουν το πρώτο τους σφηνάκι τα έβαλαν με ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα, νίκησαν και, σαν να μην έφτανε αυτό, κέρδισαν βασιλικές τιμές. Λοιπόν, το βιογραφικό της Αμίκα Τζωρτζ είναι σπαρμένο με όλα τα παραπάνω κατορθώματα (μεταξύ άλλων), αν και η ίδια δεν αρέσκεται στους κομπασμούς.

Διαβάστε επίσης: Σιβηρία: Παράτησαν νεογνό τριών ημερών στους -20 κι επιβίωσε!

Πίσω από το πρόσωπο της νεαρής Βρετανίδας από το 'Ετζγουεαρ του βορειοδυτικού Λονδίνου κρύβεται μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που πρόσφατα κατέγραψε άρθρο του Guardian. Η Αμίκα δε διέφερε πολύ από οποιοδήποτε κορίτσι της ηλικίας της με κοινωνικές ανησυχίες. Έτσι ήταν, ώσπου στα 17 της χρόνια είδε τυχαία στις ειδήσεις ένα ρεπορτάζ για τη φτώχεια περιόδου, ένα φαινόμενο που αναφέρεται στον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται φτωχές γυναίκες που δε μπορούν να αγοράσουν προϊόντα περιόδου.

Απ' ό,τι φαίνεται, η πραγματικότητα που αντίκρισε εκείνο το πρωί ήταν ικανό κίνητρο για τη Τζωρτζ αφού όπως γλαφυρά έχει πει, «της έπεσαν τα σαγόνια» μπροστά στα σοκαριστικά νέα. Η ευαισθησία και η ταύτισή της με χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως ώθησαν τη μικρή ακτιβίστρια να ηγηθεί μίας πολυμέτωπης καμπάνιας για τη διάθεση δωρεάν προϊόντων υγιεινής στα σχολεία. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε δική της οργάνωση με το όνομα Δωρεάν Περίοδοι (Free Periods), απηύθυνε επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση, το οποίο συγκέντρωσε 200.000 υπογραφές από τον κόσμο, ενώ οργάνωσε διαμαρτυρίες και έκανε ομιλίες σε πλατφόρμες όπως το TEDx. 

Ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί η φτώχεια περιόδου είναι και η αποχή των νεαρών κοριτσιών από το σχολείο, υπό τη γνώση ότι σε περίπτωση εμμηνόρροιας σε δημόσιο χώρο δε θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγιεινή, αλλά και λόγω της κοινωνικής προκατάληψης γύρω από την περίοδο. Αυτά ήταν τα φλέγοντα προβλήματα που ανέλαβε να αντιμετωπίσει η Αμίκα όταν ξεκίνησε τη μάχη της, αλλά δε θα ήταν τα μόνα εμπόδια προς την επίτευξη του στόχου της.

Ανατρέχοντας στη μακροτενή πορεία της καμπάνιας της από τις αρχές του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και το βρετανικό υπουργείο Παιδείας κατέθεσε κονδύλια για τη διάθεση δωρεάν προϊόντων περιόδου σε όλα τα βρετανικά σχολεία, η Αμίκα Τζωρτζ χρειάστηκε να σταθεί απέναντι σε ηθικές επιθέσεις, κρατική κωλυσιεργία και γενικά το φόρτο εργασίας που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Μετά από πολλές δημόσιες ομιλίες, υπογραφές και νομικές εκστρατείες κατά της κυβέρνησης, η νεαρή ακτιβίστρια ένιωσε πως η καμπάνια, τουλάχιστον, πέτυχε. Ωστόσο, τονίζει πως υπάρχει ακόμη έδαφος που πρέπει να καλυφθεί. Για παράδειγμα, μόνο το 50% των βρετανικών σχολίων ήταν εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης στις αρχές του 2021, λόγω της μικρής κάλυψης του θέματος στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 Ιπποτικές τιμές στον απόηχο της νίκης

Δεν ήταν αυτό βέβαια το τέλος για το δημόσιο πρόσωπο της Αμίκα Τζωρτζ. Όπως αναφέρει άρθρο του BBC, το 2021 η Τζωρτζ είχε την τιμή να είναι το νεαρότερο πρόσωπο της χρονιάς που ανακηρύχθηκε «Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» (MBE). Αυτή ήταν και η κορωνίδα σε ένα σωρό άλλων τιμών, όπως η συμπερίληψή της σε δημοφιλή περιοδικά και η κυκλοφορία του βιβλίου της «Make It Happen», στο οποίο συζητά τρόπους πολιτικής κινητοποίησης.

https://www.instagram.com/p/B_VSdBxDbdc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loadinghttps://www.instagram.com/p/CKE3ApejMYb/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA