Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 2 Αυγούστου του 1990 το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν εισβάλει στο Κουβέιτ. Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 οι Σύμμαχοι με μπροστάρηδες τις ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απελευθερώνουν το Κουβέιτ. Στο μεσοδιάστημα, η στρατιωτική επιχείρηση «καταιγίδα της ερήμου» είχε γίνει ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας που είχε καλυφθεί τηλεοπτικά και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ

Λίγο πριν την δύση της δεκαετίας του 1980 το Ιράκ βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρεί πως η λύση στα προβλήματά του είναι το γειτονικό Κουβέιτ. Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες διαρκώς αυξάνεται αλλά ο Χουσεΐν δεν ειναι σίγουρος πως μπορεί να ελπίζει σε μια επέμβαση, διότι δεν γνωρίζει αν έχει την ανοχή των ΗΠΑ. Το λάθος μήνυμα που ήθελε ο Χουσεΐν το πήρε μετά από συνάντηση που είχε με την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Βαγδάτη Έιπριλ Γκιλέσπι η οποία όταν τέθηκε το ζήτημα του Κουβέιτ, έδειξε να μην ενδιαφέρεται καθόλου για την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Χουσεΐν πήρε το μήνυμα που ήθελε και απλά περίμενε να του δοθεί και η αφορμή. Αυτή του δόθηκε όταν το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 40%.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν , άρχισε να απειλεί τη γειτονική του χώρα και να διατυμπανίζει πως αυτή η αύξηση στην παραγωγή του πετρελαίου θα γίνει μέσω... κλοπής από το Ιράκ.

Στις 2 Αυγούστου του 1990 περνάει από τα λόγια και τις απειλές στις πράξεις και εισβάλει στο Κουβέιτ το οποίο καταλαμβάνει με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό που δεν υπολόγιζε, ωστόσο, είναι πως σε αντίθεση με την Έιπριλ Γκιλέσπι, η Ουάσινγκτον ενδιαφερόταν για τα τεκταινόμενα στην περιοχή του Κόλπου.

Έτσι, την επόμενη κιόλας της εισβολής οι ΗΠΑ πετυχαίνουν να εκδόσει ψήφισμα καταδικής ο ΟΗΕ με το οποίο ζητούσε την άμεση απόσυρση των Ιρακινών δυνάμεων από το Κουβέιτ. Στις 29 Νοεμβρίου 1990, το Συμβούλιο Ασφαλείας άναψε το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Κουβέιτ, δίνοντας προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 1991 στο Ιράκ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το εμιράτο. Το αυτί του Σαντάμ Χουσεΐν δεν... «ιδρώνει» και έτσι οι δυτικοί (ανάμεσά τους και η Ελλάδα που συμμετέχει με μια φρεγάτα και διαθέτει προς... πάσα χρήση τη βάση της Σούδας) αρχίζουν να ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές τους.

Η σαρωτική «καταιγίδα της ερήμου»

Με αρχηγό τον αμερικανό στρατηγό Νόρμαν Σβάρτζκοπφ, η συμμαχική δύναμη αριθμούσε 1.000.000 στρατιώτες, 1.820 αεροσκάφη, 3.318 τανκς, 8 αεροπλανοφόρα και μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων. Στην αντίπερα όχθη, ο Σαντάμ είχε στη διάθεσή του 260.000 μάχιμους άνδρες και άλλους 800.000 σε εφεδρεία, 649 αεροσκάφη και 5.000 τανκς.

Όσο κι αν ο Σαντάμ Χουσεΐν μιλούσε για τη «μητέρα των μαχών» η διαφορά (ποιοτική και ποσοτική) ήταν τεράστια. Και αυτό φάνηκε ήδη από τις 2:38 π.μ. ώρα Βαγδάτης της 17ης Ιανουαρίου 1991, όταν, μια ημέρα σαν σήμερα, τα ελικόπτερα Απάτσι ξεκίνησαν τον πόλεμο χτυπώντας εγκαταστάσεις ραντάρ των Ιρακινών. Ακολουθούν διαδοχικοί βομβαρδισμοί σε διάφορους στόχους. Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη βομβαρδιζόταν με πυραύλους «Τόμαχοουκ» και η εικόνα αυτή έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του CNN.

Μοναδική αντίδραση του ιρακινού στρατού οι πύραυλοι «Σκουντ» που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ σε μια προσπάθεια του Σαντάμ να κάνει το Τελ Αβίβ να μπει στον πόλεμο και να «σπάσει» τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Άραβες. Τα γεγονότα, ωστόσο, έτρεχαν πιο γρήγορα και η όλη ιστορία τελείωσε 100 ώρες μετά την χερσαία επίθεση των Συμμάχων όπου κατάφεραν, αφού απελευθέρωσαν το Κουβέιτ, να φτάσουν μόλις 240 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης. Σε εκείνο το σημείο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, έδωσε εντολή να σταματήσει ο στρατός την επέλαση του και κηρυχθεί η λήξη του πολέμου.

Το αμερικανικό γόητρο ανυψώθηκε για πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ. Η «καταιγίδα της Ερήμου» κόστισε 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί κατέβαλαν τα 9 δισεκατομμύρια και οι Σύμμαχοι τα υπόλοιπα. Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν μικρές (358 νεκροί, 776 τραυματίες και 41 αιχμάλωτοι) και πολύ μεγάλες για τους Ιρακινούς (25.000 νεκροί στρατιωτικοί, 100.000 άμαχοι, 75.000 τραυματίες και 63.000 αιχμάλωτοι).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA