Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα του Ειρηνικού δημιούργησε πρωτόγνωρους ισχυρούς «κυματισμούς» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ παρατηρήσει μέχρι σήμερα μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα και με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το κρουστικό κύμα της έκρηξης, κάνοντας τον γύρο της Γης, πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Συναγερμός από τεράστια έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν τα μεγάλα κύματα που διέτρεξαν τη γήινη ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη στην Τόνγκα. Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι το συμβάν πυροδότησε ένα ασυνήθιστο μοτίβο ατμοσφαιρικών βαρυτικών κυμάτων, σύμφωνα με το «Nature». Προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων δεν είχαν παράγει τέτοιο σήμα, κάτι που έχει αφήσει έκπληκτους πολλούς επιστήμονες.

Παράλληλα, δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας θα φτάσουν στην Τόνγκα την Παρασκευή μεταφέροντας κρίσιμα αποθέματα νερού για το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού που μετρά τις πληγές του μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου το Σάββατο και του τσουνάμι που ακολούθησε. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι οι ομάδες του στην Τόνγκα επιβεβαίωσαν ότι το αλμυρό νερό από το τσουνάμι και η ηφαιστειακή τέφρα μολύνουν τις πηγές πόσιμου νερού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τη χώρα του Ειρηνικού να παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τόνγκα: Ένας μήνας θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των επικοινωνιών

Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να αποκατασταθεί η λειτουργία του υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου το οποίο συνδέει τα νησιά Τόνγκα – τα οποία υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου και τσουνάμι – με τον υπόλοιπο κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

«Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom ανέφερε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η σύνδεση των Τόνγκα να αποκατασταθεί», διευκρίνισε το νεοζηλανδικό ΥΠΕΞ σε νεότερη ενημέρωσή του για την καταστροφή, η οποία απέκοψε το μικρό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού Ωκεανού από τον υπόλοιπο κόσμο. Η κυβέρνηση στην Τόνγκα έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινλότητα γιαπαροχή βοήθειας καθώς οι καταστροφές εκεί είναι εκτεταμένες με την τέφρα να έχει καλύψει τα πάντα και τους κατοίκους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μοναδικό υποθαλάσσιο καλώδιο της Τόνγκα υφίσταται ζημιά. Μια περίοδος κακοκαιρίας το 2019 προκάλεσε απροσδόκητη ζημιά στo καλωδιακό σύστημα, προκαλώντας σχεδόν πλήρη διακοπή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου για τους 100.000 κατοίκους του νησιωτικού έθνους.

Η τέφρα εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης

Η έκρηξη - που περιγράφεται από την κυβέρνηση της Τόνγκα ως «πρωτοφανής καταστροφή» - προκάλεσε μεγάλες εκτάσεις της Τόνγκα να καλυφθούν με πυκνή στάχτη, εμποδίζοντας τα αεροσκάφη ανθρωπιστικής βοήθειας να προσγειωθούν και να παραδώσουν τα απαραίτητα τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας λένε ότι ο κύριος διάδρομος του αεροδρομίου της Τόνγκα αναμένεται να καθαριστεί την Τετάρτη, αφού οι ομάδες διάσωσης και εκατοντάδες εθελοντές εργάστηκαν απεγνωσμένα για να καθαρίσουν την στάχτη από την άσφαλτο χρησιμοποιώντας καρότσια και φτυάρια.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την περιοχή πρόσθεσε ότι ενώ η απομάκρυνση της τέφρας στο κύριο νησί Tongatapu είχε αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν, είχε σημειωθεί καλή πρόοδος και ελπίζεται ότι οι πτήσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν σύντομα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA