Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ιανουάριος του 1987 βρήκε τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ να σαρώνονται από ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Ο κόσμος είχε κλειστεί στα σπίτια του αφού για πολλές ημερες οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες. Τα σχολεία ήταν κλειστά και οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούσαν να πάνε στις δουλειές τους. Μόνη διασκέδαση η τηλεόραση. Κανείς, όμως, από αυτούς που περίπου στις 11 το πρωί της 22ας Ιανουαρίου άνοιξαν τους τηλεοπτικούς δέκτες του δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση. Τραγικός πρωταγωνιστής ο Μπαντ Ντουάιερ

Ο Μπαντ Ντουάιερ και οι κατηγορίες για δωροδοκία

Ο Μπαντ Ντουάιερ ήταν αυτό που θα λέγαμε πολιτικός καριέρας. Στα 40 του είχε ήδη διατελέσει πολιτειακός βουλευτής και γερουσιαστής της Πενσυλβάνιας και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στο υπουργείο Οικονομικών της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα πλέον προβεβλημένα και αξιοσέβαστα πολιτικά στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Για να έχουμε μια εικόνα των μεγεθών η Πενσυλβάνια έχει τα γεωγραφικά και δημογραφικά μεγέθη της χώρας μας!

Όλα έδειχναν πως ο Ντουάιερ είχε ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον μπροστά του. Μέχρι που ολόκληρος ο κόσμος του γκρεμίζεται. Μια ανώνυμη επιστολή φτάνει στον (επίσης) ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ, μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε αυτή την επιστολή ο Ντουάιερ κατηγορείται πως έλαβε 300.000 δολάρια, προκειμένου να διευκολύνει ένα τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας.

Όπως γίνεται στις ΗΠΑ, γιατί προβλέπεται από το νομικό σύστημα, ο τοπικός εισαγγελέας διαπραγματεύτηκε με τον Ντουάιερ την πιθανή ποινή του. Του πρότεινε να ομολογήσει την ενοχή του και να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ο Ντουάιερ αρνήθηκε. Δήλωσε αθώος και θέλησε να πάει σε δίκη προκειμένου να καθαρίσει εκεί το όνομά του. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν όπως τα υπολόγισε ο ρεπουμπλικανός πολιτικός. Στο δικαστήριο κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, το ποσό δηλαδή με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.

Αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση

Στις 23 Ιανουαρίου 1987, ο Ντουάιερ θα έπρεπε να παρουσιαστεί μόνος του στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πολιτικός καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου όπου υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε νέα στοιχεία για την υπόθεση και θα αποκάλυπτε την σε βάρος του σκευωρία.

Ο Μπαντ Ντουάιερ έφτασε στο χώρο της συνέντευξης στις 11 το πρωί, εμφανώς νευρικός και αναστατωμένος. Ξεκίνησε να διαβάζει το πολυσέλιδο κείμενό του, δηλώνοντας και πάλι την αθωότητά του και ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί. Αυτοχαρακτηρίστηκε «σύγχρονος Ιώβ», κατηγόρησε τον δικαστή ότι εξόντωσε έναν αθώο και αναφέρθηκε ξανά σε πολιτική πλεκτάνη. Η ομιλία κράτησε σχεδόν 30 λεπτά, και από τα μισά κιόλας κάποιοι από τους δημοσιογράφους θεώρησαν πως δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω και άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματα τους. Ο Ντουάιερ τους είπε: «Όσοι από εσάς βάζετε τις κάμερές σας μακριά, νομίζω ότι πρέπει να μείνετε γιατί δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Τότε έβγαλε από την τσάντα του τέσσερις φακέλους. Τους τρεις τους έδωσε σε έναν υπάλληλο του. Από τον τέταρτο και μεγαλύτερο έβγαλε ένα Μάγκνουμ 357. Εμφάνισε το όπλο και ζήτησε να βγουν από την αίθουσα όσοι δεν αντέχουν το θέαμα. Έβαλε το όπλο στο στόμα του και πάτησε τη σκανδάλη. Πέντε τηλεοπτικά συνεργεία, είχαν παραμείνει στην αίθουσα και κατέγραψαν την αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση.

Ένας φίλος του αποκάλυψε ότι ο Ντουάιερ αυτοκτόνησε για να μπορέσει η οικογένειά του να ευεργετηθεί από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και να αντεπεξέλθει στα τεράστια έξοδα της δικαστικής περιπέτειας. Σε ότι αφορά τους τρεις φακέλους που παρέδωσε ο πρώτος περιείχε μια επιστολή προς τον νέο κυβερνήτη την Πενσυλβάνια στην οποία εξακολουθούσε να δηλώνει αθώος. Ο δεύτερος περιείχε μια κάρτα δωρητή σώματος και σχετικά έγγραφα και ο τρίτος περιείχε τρία γράμματα, για την σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, εξηγώντας τους λόγους της πράξης του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA