ΔΙΕΘΝΗ
25/01/2022 20:51

Τουρκία: Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τον Ερντογάν για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ

Καταδικαστικά αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την φυλάκιση του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ από τις τουρκικές αρχές το 2017. Ο Γιουτσέλ, αποφυλακισμένος απο το 2018 βρίσκει την απόφαση αργοπορημένη αλλά και ελλιπή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Το ΕΔΔΑ καταδίκασε τον Ερντογάν για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Βροντερή απάντηση για μία υπόθεση χρόνων εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενάντια στη Τουρκία, σχετικά με την άδικη φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ το 2017.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Νεκροί από υποθερμία 7 πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Λαμπεντούσα

Με σημερινή του καταδικαστική απόφαση, το δικαστήριο με βάση το Στρασβούργο ανακοίνωσε πως η φυλάκιση του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ ήταν νομικά εσφαλμένη σε τρία σημεία καθώς:

  • Δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για την προφυλάκιση και σύλληψή του
  • Δεν έλαβε ικανή αποζημίωση για όσα υπέστη και
  • Η φυλάκισή του συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση

Η προφυλάκιση του Γιουτσέλ το 2017, που έλουσε με φωτιά το μπαρούτι των γερμανοτουρκικών σχέσων ήταν μία, όπως όλα δείχνουν, πολιτικά κατευθυνόμενη κίνηση του καθεστώτος του Ερντογάν, τον οποίο ο Ντενίζ Γιουτσέλ είχε βάλει στο στόχαστρο για το κράτος καταστολής που είχε εδραιώσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ουσιαστικά ο Ερντογάν βρήκε μία καλή αφορμή να σωπάσει τις φωνές εναντίον του, κατηγορόντας τον ομιλητικότατο Γιουτσέλ για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Πηγή: Facebook

O δημοσιογράφος αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε το 2018, αλλά προς έκπληξή του δύο χρόνια αργότερα τον καταδίκασε ξανά ερρήμην του το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, απόφαση που έλαβε σκληρή κριτική από το κοινό και οργανισμούς όπως η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων σε σχετική της ανακοίνωση.

Μετά την οδύσσεια που πέρασε, η απόφαση του ΕΔΔΑ, εγκληματικά αργοπορημένη για κάποιους, άφησε απογοητευμένο τον Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος θεωρεί πως το δικαστήριο αδιαφόρησε για τα πολιτικά κίνητρα της δίωξης εναντίον του.

«Δεν υπάρχει ούτε ρανίδα αυτής της διαδικασίας που να μην ήταν πολιτικά κατευθυνόμενη» κατηγορεί ο Γιουτσέλ μέσω του Twitter και προσθέτει πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τη φυλάκισή μου παράνομη, αλλά η ετυμηγορία είναι ακόμα και έτσι απογοητευτική»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ