Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σοκαριστική της εμπειρία μοιράστηκε μια γυναίκα, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Διαβάστε επίσης: Τζεφ Μπέζος: Η Ολλανδία γκρεμίζει την ιστορική γέφυρα De Hef για να περάσει το γιoτ του

«Πρόσφατα μοιράστηκα την εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστην σε εικονικό χώρο της πλατφόρμας Meta», γράφει η Νίνα Τζέην Πατέλ σε ένα κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα medium.com στις 21 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με άρθρο της Independent, η Βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που της συνέβη μόλις δευτερόλεπτα αφού συνδέθηκε σε server εικονικής πραγματικότητας του ψηφιακού κόσμου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Μόλις ένα λεπτό αφού συνδέθηκα, έπεσα θύμα λεκτικής και σεξιστικής επίθεσης. Ένα γκρουπ από ανδρικά ψηφιακά άβαταρ ουσιαστικά βίασαν ομαδικά τον χαρακτήρα μου, βγάζοντας φωτογραφίες ενώ με κυνηγούσαν και φωνάζοντας "έλα που δε σου άρεσε" και "πήγαινε να τη βρεις με τις φωτό", γράφει η Πατέλ για την πρώτη της σοκαριστική εμπειρία με τον κόσμο του Meta.

Χαρακτηρίζει τρομακτικό το γεγονός: «Συνέβη τόσο γρήγορα και προτού καν σκεφτώ ότι με προστάτευε η οθόνη, πάγωσα». Η Νίνα Τζέην Πάτελ, ως ειδικός υγείας, συνδέθηκε με την πρόθεση να ερευνήσει «in situ» την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά μέσα σε έναν ψηφιακό τόπο.

Metaverse: Ενας καινούριος κόσμος

Η έννοια του metaverse δεν είναι καινούρια στους κύκλους της επιστημονικής φαντασίας. Ο όρος προέρχεται από το μυθιστόρημα της δεκαετίας του 90' «Snow Crash» του συγγραφέα Νηλ Στήβενσον και έκτοτε έχει κάνει την φαντασία του ανθρώπινου γένους να οργιάσει. Το metaverse ήταν, έως πρόσφατα, ένας θεωρητικός τρισδιάστατος κόσμος, ο οποίος είναι εξ' ολοκλήρου ψηφιακός και προσομοιάζει τον δικό μας. Σε πολλά φανταστικά σύμπαντα έχει μάλιστα αντικαταστήσει τον υλικό κόσμο ως η κατεξοχήν πραγματικότητα εντός της οποίας δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι.

Μπορεί το Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μην είναι εξελιγμένο, όμως αποτελεί το πιο εκτεταμένο εγχείρημα κατασκευής ενός τέτοιου κόσμου μέχρι σήμερα. Ο πρωτοπόρος των social media Ζούκερμπεργκ άλλαξε πρόσφατα το όνομα της μητρικής εταιρείας του από Facebook σε Meta για να σηματοδοτήσει αυτή τη μετάβαση. Αλλά τι αίσθηση έχει αυτή η πραγματικότητα κατά την κυρία Πατέλ; 

«Η εικονική πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη ώστε νους και σώμα να μην μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ εικονικών και πραγματικών εμπειριών. Κατά κάποιον τρόπο, οι ψυχοσωματική μου απόκριση στον εφιάλτη που έζησα ήταν σαν να μου συνέβη στην πραγματικότητα».

Δεν απέχει πολύ τελικά ο νέος κόσμος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ από την πραγματική ζωή, όσο νέος και αν είναι, και όπως φαίνεται είναι ικανός τόσο να προοδεύσει όσο και να αναπαράξει τις νοσηρότητες της κοινωνίας. Ποιος μπορεί να πει όμως; Ίσως η περίοδος που μετέρχεται ο κόσμος μας να σημάνει το έτος 1 της...«μετά μέτα» εποχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA