Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη τη σύλληψη τριών προσώπων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τον φόνο της δημοσιογράφου Λούρδες Μαλδονάδο, η δολοφονία της οποίας τον περασμένο μήνα στην παραμεθόρια πόλη Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, διαδηλώσεις εντός της χώρας και ανακοινώσεις καταδίκης σε διεθνές επίπεδο.

Οι τρεις φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας της δημοσιογράφου – μετά την οποία οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα η μεξικανική κυβέρνηση να εργαστεί για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ – συνελήφθησαν προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη στην Τιχουάνα, δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας, η Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες, χωρίς να τους κατονομάσει.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας, ο Ρικάρδο Μεχία, ανέφερε ότι το κίνητρο του εγκλήματος παραμένει άγνωστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι ανακρίσεις θα επιτρέψουν να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Εγκατεστημένη στην Τιχουάνα από τα χρόνια του 1990, η τηλεοπτική ρεπόρτερ Λούρδες Μαλδονάδο είχε ζητήσει το 2019 προστασία απευθείας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τονίζοντας πως «φοβόταν για τη ζωή της».

Βρισκόταν τότε σε διένεξη με τον πρώην εργοδότη της, το τηλεοπτικό δίκτυο Primer Sistema de Noticias (PSN) του Χάιμε Μπονίγια, πρώην κυβερνήτη στην Μπάχα Καλιφόρνια (2019-2021) και ισχυρού άνδρα του κόμματος MORENA του προέδρου στην πολιτεία. Εντέλει κέρδισε, μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία της, στη δίκη με αντίδικο το PSN για άδικη και καταχρηστική απόλυση.

Είναι μια από τους τέσσερις δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό ήδη μέσα στο 2022, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Μερικές ημέρες πριν από εκείνη, δολοφονήθηκε ο φωτοειδησεογράφος Μαργαρίτο Μαρτίνες, επίσης στην Τιχουάνα.

Ο Ρομπέρτο Τολέδο, συνεργάτης ειδησεογραφικού ιστοτόπου στην κεντρική πολιτεία Μιτσοακάν, και ο Χοσέ Λουίς Γκαμπόα, δημοσιογράφος και ακτιβιστής στην πολιτεία Βερακρούς, δολοφονήθηκαν τον Ιανουάριο.

Κατά τη μεξικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή, έχουν δολοφονηθεί κάπου εκατό δημοσιογράφοι στο Μεξικό από το 2000. Η ΜΚΟ Άρθρο 19 από την πλευρά της καταμέτρησε 145 δολοφονίες από το 2000 ως το 2021.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA