Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο διεθνούς φήμης ιολόγος Λουκ Μοντανιέ, κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού του AIDS το 1983, άφησε την τελευταία του πνοή σε Αμερικανικό νοσοκομείο στο Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, περιστοιχισμένος από τα παιδιά του. Αξίζει να σημειωθεί πως η είδηση του θανάτου του δεν επιβεβαιωνόταν για 48 ώρες από τα γνωστά γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την εφημερίδα «Liberation» να επιβεβαιώνει τελικά το γεγονός από το δημαρχείο του Neuilly-sur-Seine, στο οποίο έχει κατατεθεί και το πιστοποιητικό θανάτου του νομπελίστα επιστήμονα

Ο Λουκ Μοντανιέ ήταν βιολόγος και ιολόγος. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ιού του AIDS, εργάστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης. Υποστήριξε την Ακαδημία Επιστημών καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής μέσω της έρευνάς του για πολλά χρόνια. Για αυτό, έχει λάβει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.

Προτού ξεσπάσει η επιδημία του AIDS, ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν να αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών. Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διάσημος επιστήμονας τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με... αμφιλεγόμενες θεωρίες του, με χαρακτηριστική εκείνη που ήθελε τον κορονοϊό να είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο στην Κίνα. «Ο κορονοϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κορονοϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Γουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 τον είχαν ξαναφέρει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, με τον ίδιο να κερδίζει τη συμπάθεια των μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να δέχεται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA