Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε όλα τα επίπεδα κλιμακώνει την επιθετικότητά της η Αγκυρα με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά να αποτελεί το κεντρικό επεκτατικό αφήγημα του καθεστώτος Ερντογάν και την Αθήνα να απαντά σε πρώτη φάση με διάβημα διαμαρτυρίας. Παρά το γεγονός ότι το Αιγαίο είναι το βασικό πεδίο των παράνομων διεκδικήσεων της γείτονα εις βάρος της χώρας μας η τουρκική στρατηγική συντηρεί την ανιστόρητη και ανυπόστατη ρητορική περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Τις τουρκικές προκλητικές επιδιώξεις προς την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί με προσήλωση το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ-DEB), η ηγεσία του οποίου διακινεί την ανθελληνική προπαγάνδα εντός και εκτός Ελλάδας σε κάθε ευκαιρία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι παρεμβάσεις των τουρκόφρονων κύκλων στη Θράκη, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Αγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η παρουσία της προέδρου του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου στο διεθνές σεμινάριο με θέμα, «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι», που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Το σεμινάριο διοργανώνεται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κηρύσσει την έναρξη του. Οπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο σεμινάριο θα παραστούν «οι συγγενείς μας από τη Δυτική Θράκη».

Στο σεμινάριο συμμετέχει και ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αφού κατήγγειλε τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας», ισχυρίστηκε ότι «η τουρκική μειονότητα στερήθηκε την εκπαιδευτική και θρησκευτική της αυτονομία με τη Συνθήκη της Λωζάνης». Βέβαια, ο ψευδομουφτής παρέλειψε να αναφέρει ότι στη Θράκη λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία και 260 τεμένη και προτίμησε να εστιάσει, όχι τυχαία, στη συνθήκη της Λωζάνης, την αναθεώρηση της οποίας ζητά η Αγκυρα.

Στο μεταξύ, το μειονοτικό DEB όχι μόνο εντείνει την ανακύκλωση των έωλων επιχειρημάτων περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη αλλά μιλά τώρα και για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα καθώς και για πιθανή εκλογική συνεργασία με τους συγκεκριμένους κύκλους. Μάλιστα, η Τσιγδέμ Ασάφογλου συναντήθηκε στην Εδεσσα με τους ιδρυτές της «Μακεδονικής Κίνησης Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Krste Misirkov» και «συζητήθηκαν τα τρέχοντα προβλήματα των δύο μειονοτήτων καθώς και η μελλοντική συνεργασία τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους της Μακεδονικής μειονότητας, που μας φιλοξένησαν και να ενημερώσουμε το κοινό ότι οι επαφές μας θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι σε μία πολυπολιτισμική χώρα οι διαφορετικές ενθοτικές καταγωγές αποτελούν πλούτο και θα πρέπει να αξιολογηθούν προς όφελος της χώρας».

Ενδεικτική των τουρκικών σχεδιασμών στη Θράκη είναι η ενόχληση του μειονοτικού κόμματος για την ύπαρξη της επιλογής ΄Πομάκος΄ στο πεδίο ‘θρήσκευμα’ της ηλεκτρονικής φόρμας απογραφής των στρατευσίμων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο σκάνδαλο. Απαιτούμε επειγόντως να σταματήσουν οι πρακτικές δημιουργίας αντιλήψεων σε κάθε τομέα και χλευασμού του μυαλού της Μειονότητας. Οσοι ονειρεύονται να διχάσουν και να διαιρέσουν σε εθνοτικές ομάδες τη μειονότητα πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι επιθυμίες θα παραμείνουν πάντα όνειρο και η Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα χωρίς να εγκαταλείψει τις αξίες της».

Αντίστοιχη είναι και η ενόχληση για την εισαγγελική έρευνα, που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι το παράνομο σωματείο, με την επωνυμία, «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» με το DEB να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ενέργεια «εκφοβισμού» καθώς η κινητοποίηση είχε ως στόχο να σταματήσουν οι «αντιδημοκρατικές πρακτικές» της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του μειονοτικού κόμματος, «η Τουρκική Ενωση Ξάνθης αγωνίζεται επί 39 ολόκληρα χρόνια, παρά τη δικαίωση της από το ΕΔΑΔ πριν από 14 χρόνια. Η χώρα μας συνεχίζει πεισματικά την μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Μαθαίνουμε έκπληκτοι ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την πορεία με τον αναληθή ισχυρισμό ότι υπήρξαν εμπρηστικές δηλώσεις και ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα της πανδημίας κατά τη διοργάνωση, ειδάλλως η πορεία αποσκοπούσε στην αποστολή του ηχηρού μηνύματος για το τέλος των αντιδημοκρατικών πρακτικών και στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκική Ενωση Ξάνθης έχει αδικηθεί επανειλημμένες φορές και αυτό έχει αποδειχτεί από το ΕΔΑΔ. Η προκαταρκτική έρευνα, που έχει ξεκινήσει είναι ένα κοινό παράδειγμα εκφοβισμού και αποτροπής της αλήθειας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA