Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αυτό που η ανθρωπότητα έβλεπε και κυρίως ήταν και αυτό που η ανθρωπότητα δεν έβλεπε. Πιθανότατα οι παρασκηνιακές ή οι αθέατες μάχες που δόθηκαν είναι περισσότερες και σημαντικότερες από αυτές που γινόντουσαν στο προσκήνιο. Μια από αυτές τις μάχες ήταν και αυτή για το ποιος θα αποκτήσει πρώτος την ατομική βόμβα. Ο Αϊνστάιν την ετοίμαζε για τους συμμάχους. Ο Χάιζενμπεργκ για τους Ναζί. Ένα σαμποτάζ που ολοκληρώθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, έβαλε τέλος στα όνειρα του Χίτλερ για να την αποκτήσει πρώτος.

«Οι ήρωες του Τέλεμαρκ»

Περίπου 160 χιλιόμετρα από το Όσλο στην πόλη Βέμορκ της Νορβηγίας υπήρχε ένα θηριώδες εργοστάσιο της εταιρείας Norsk Hydro. Αυτό ήταν το μοναδικό στον κόσμο που παρήγαγε βαρύ ύδωρ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ το ήξερε αυτό και φρόντισε να εισβάλει στη Νορβηγία και με συνοπτικές διαδικασίες να καταλάβει το εργοστάσιο γεγονός που θα του έδινε ισχυρό προβάδισμα στην κούρσα για την κατασκευή της ατομικής βόμβας δεδομένου πως το βαρύ ύδωρ ήταν βασικό συστατικό της.

Για πολλούς το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν αυτό που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη νίκη ή την ήττα στον μεγαλύτερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι Νορβηγοί το γνώριζαν καλά αυτό και φρόντισαν να το δώσουν να το καταλάβουν και οι Βρετανοί με τους οποίους από κοινού προετοίμασαν ένα εξαιρετικά κρίσιμο σαμποτάζ δεδομένου πως η τοποθεσία στην οποία ήταν χτισμένο το εργοστάσιο δεν επέτρεπε αεροπορικό βομβαρδισμό καθώς θα άφηνε ανεπηρέαστα τα βασικά σημεία του.

Η ελίτ της Νορβηγικής Αντίστασης και οι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις συνεργάστηκαν για αυτόν τον άθλο. Η ομάδα των Νορβηγών σαμποτέρ που θα συμμετείχε στην επιχείρηση εκπαιδεύτηκαν σκληρά στη Σκωτία. Οι εννέα που έκαναν τελικά το σαμποτάζ χρειάστηκε να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σκι, να κοιμηθούν σε παγωμένες σπηλιές, να περάσουν μέσα από μία ισχυρή πενθήμερη χιονοθύελλα (μιλάμε, άλλωστε, για τον Φεβρουάριο του 1943), να παρακάμψουν ναρκοπέδια, να γλιστρήσουν πάνω σε παγωμένους βράχους, να αποφύγουν τις Γερμανικές περιπόλους και να μη γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Και το κατάφεραν άψογα. Οι πυθμένες όλων των ηλεκτρολυτικών δοχείων καταστράφηκαν και μισός τόνος βαρέους ύδατος χύθηκε. Παράλληλα, δε σκοτώθηκε κανείς, δεν τραυματίστηκε κανείς.

Το εργοστάσιο έπαθε τεράστιες ζημιές που το έβγαλαν εκτός λειτουργίας για πάνω από έξι μήνες. Χρόνος που όπως αποδείχθηκε ήταν εξαιρετικά κρίσιμος. Και αφού τα βασικά και κρίσιμα σημεία του εργοστασίου είχαν καταστραφεί από το σαμποτάζ, ήρθε και ένας μαζικός αμερικανικός βομβαρδισμός στη συνέχεια για να ολοκληρώσει... εξωτερικά την επιχείρηση. Είναι ενδεικτικό πως το Νοέμβριο του 1943 έπεσαν περίπου 700 βόμβες στο εργοστάσιο, ενώ περίπου 600 δε βρήκαν τον στόχο τους.

Το σαμποτάζ που έγινε ταινία

Η Επιχείρηση Γκάνερσαϊντ ήταν μια τέλεια πράξη σαμποτάζ. Τόσο τέλεια που οι Γερμανοί δεν προβαίνουν σε αντίποινα σε βάρος αμάχων διότι αντιλαμβάνονται πως «η δουλειά ήταν άκρως επαγγελματική». Είχε μείνει, όμως, μια τελευταία δουλειά να γίνει. Ότι μπόρεσαν να σώσουν από το βαρύ ύδωρ, οι Ναζί αποφάσισαν να το στείλουν στη Γερμανία με το νορβηγικό οχηματαγωγό SF Hydro. Οι σύμμαχοι, ωστόσο, έμαθαν για αυτά τα σχέδια των Γερμανών και έτσι με μια ακόμα υποδειγματική αποστολή Νορβηγών σαμποτέρ, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1944 (περίπου ένα χρόνο μετά το πρώτο σκέλος της επιχείρησης) κατάφεραν να βυθίσουν το πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα και να βάλουν έτσι την «ταφόπλακα» στα σχέδια του Χίτλερ να αποκτήσει πρώτος την ατομική βόμβα!

Το Hollywood που πάντα του αρέσουν αυτές οι ιστορίες εμπνεύστηκε για να φτιάξει το 1965 την ταινία «The Heroes of Telemark». Η ταινία με φόντο και χιονισμένα τοπία είχε ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κερκ Ντάγκλας. Επικεφαλής των σαμποτέρ ήταν ο 23χρονος τότε υπολοχαγός και δεινός σκιέρ Γιόακιμ Ρόνενμπεργκ. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τι συνέβη ώστε στη συνέχεια να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Αυτοί που μεγαλώνουν σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για ειρήνη και ελευθερία», είχε πει το 2015. Ο Ρόνενμπεργκ πέθανε στο Oλεσουντ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στα 99 του χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA