Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της. Η Μόσχα το διαψεύδει.

Την ίδια ώρα, μια ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκαν πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Εξαλλος ο Λαβρόφ με Σολτς: Οι Γερμανοί να μην αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας

Και ο Πούτιν κάνει ασκήσεις με πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του επέβλεψε σήμερα ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου. Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες. Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης. Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της. Αναφορές για το περιστατικό μετέδωσαν νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οπου φύγει φύγει οι ξένοι πολίτες

Ενώ λοιπόν η ένταση δείχνει να κλιμακώνεται, αυξάνονται οι χώρες που ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Η Γαλλία, χαρακτηριστικά, κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν «χωρίς καθυστέρηση». «Συστήνεται σε όλους τους Γάλλους υπηκόους, η παραμονή των οποίων στην Ουκρανία δεν είναι απολύτως απαραίτητη, να εγκαταλείψουν τη χώρα», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση. Όπως προστίθεται, εκείνοι που βρίσκονται «στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ» αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο «καλούνται να εγκαταλείψουν αυτές τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση».

Το ίδιο έπραξε και η γερμανική κυβέρνηση, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το υπουργείο και καλεί ειδικά όσους βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ να επικοινωνήσουν είτε με τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο είτε με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Και το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αυστριακούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

Στον αντίποδα, τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία, ωστόσο το προσωπικό για λόγους ασφαλείας έχει μεταφερθεί στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε: «Το ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές χώρες παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση πολύ στενά και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας, επομένως το προσωπικό έχει μεταφερθεί στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία. Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA