Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε κατεπείγουσα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη Ρωσία για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη χώρα αυτή, συμβουλεύοντας τους να σκεφτούν ένα σχέδιο για το πώς θα φύγουν από εκεί. «Υπήρξαν απειλές για επιθέσεις εναντίον εμπορικών κέντρων, σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων του μετρό και άλλων χώρων συγκέντρωσης πολιτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και σε περιοχές υψηλών εντάσεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία» ανέφερε η πρεσβεία.

«Αναθεωρήστε τα σχέδια ατομικής ασφάλειάς σας. Να έχετε σχέδια εκκένωσης τα οποία δεν θα βασίζονται στη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα διερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Ρωσία για τις πληροφορίες που έχουν περί πιθανών επιθέσεων. «Και, αν όχι, πώς να το ερμηνεύσει κανείς όλο αυτό;» πρόσθεσε. Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία επικαλείται «πηγές μέσων ενημέρωσης», χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά τα μέσα.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Διπλωματικός «πυρετός» για να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη - Πού διαφώνησαν Μακρόν, Πούτιν

Το Κίεβο δεν βλέπει μια επίθεση «αύριο ή μεθαύριο», όμως «η απειλή είναι υπαρκτή»

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV. «Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA