Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας». Η παραπάνω έκφραση που ανήκει στον Καρλ Μάρξ θα μπορούσε να έχει ειπωθεί για την 22α Φεβρουαρίου. Είναι η ημέρα που έχει στο ενεργητικό της την έναρξη δυο επαναστάσεων. Μια στη Γαλλία και μια στη Ρωσία. Την ίδια ημέρα με 69 χρόνια διαφορά η μία από την άλλη. Και στις δυο περιπτώσεις αποδείχθηκε πως πράγματι «Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας» αφού αμφότερες οδήγησαν σε κοσμογονικές αλλαγές.

Η «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία

Σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 1848 ξεσπά η Φεβρουριανή Επανάσταση στη Γαλλία η οποία οδήγησε στη διάλυση της Ιουλιανής Μοναρχίας και την εγκαθίδρυση της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας φοιτητές και εργάτες με πορεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Βουλής των αντιπροσώπων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν διότι η φθορά της Ιουλιανής Μοναρχίας ήταν πλέον ραγδαία και η οικονομική κρίση επιδεινώνεται τάχιστα. Το καθεστώς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι γίνεται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ζούσε σε ένα... παράλληλο σύμπαν.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και κατά την διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε της επανάστασης, ο Λουδοβίκος-Φίλιππος δεν είχε επίγνωση της σοβαρότητας των γεγονότων που προετοιμάζονταν. Ο πρίγκιπας Ζερόμ Ναπολέων προσπάθησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παλάτι του Κεραμεικού, να τον προειδοποιήσει. Αφηγήθηκε τη σκηνή στον Βίκτωρα Ουγκώ, ο οποίος την μεταφέρει στα ημερολόγια του, με ημερομηνία 19ης Φεβρουαρίου. Ο βασιλιάς αρκέστηκε να χαμογελάσει λέγοντας: «Πρίγκηπά μου, δεν φοβάμαι τίποτα». Και πρόσθεσε: «Είμαι απαραίτητος».Είτε από άγνοια, είτε από υπεροψία δεν αντιλαμβάνεται πόσο λαομίσητος μονάρχης είναι και αυτό θα το πληρώσει μερικές ημέρες αργότερα.

Εκείνη την ημέρα από το απόγευμα και μετά ο μονάρχης αποφασίζει να βγάλει τον στρατό στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει το κακό. Και τελικά γίνεται την επόμενη ημέρα. Στις 23 Φεβρουαρίου ένα Σύνταγμα Πεζικού βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών. Ένας από αυτούς προκαλεί τους στρατιώτες με μια δάδα. Εντελώς αψυχολόγητα οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους το οποίο ουδέποτε κινήθηκε εναντίον τους. Απολογισμός ήταν 52 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η συνέχεια δεδομένη... Σχεδόν σε κάθε γωνία του Παρισιού στήνονται οδοφράγματα και οι κινητοποιήσεις γίνονται βίαιες. Την ίδια ώρα το αίμα «πνίγει» το παλάτι και η κυβέρνηση παραιτείται. Ο Λουδοβίκος μένει, πλέον, ολομόναχος, χωρίς κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται πως δεν ειναι πλέον «απαραίτητος». Στις 24 Φεβρουαρίου μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, παραιτείται και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναλαμβάνει μια προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση καταργώντας τη μοναρχία και διακηρύσσοντας τη Δεύτερη Δημοκρατία. Υπολογίζεται πως στη διάρκεια των τριών ημερών της επανάστασης σκοτωθηκαν πάνω απο 350 νεκροί!

Η «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Ρωσία

Σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 1917, ξεσπά στη Ρωσία η Φεβρουαριανή Επανάσταση η οποία θα οδηγήσει στη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ποια ήταν η αιτία; Δεν ήταν μόνο μία. Ήταν πολλές και τα πράγματα σίγουρα ήταν πιο σύνθετα με την αντίστοιχη επανάσταση στη Γαλλία. «Η επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917… δημιουργήθηκε στην προπολεμική πολιτική και οικονομική αστάθεια, την τεχνολογική καθυστέρηση και τις θεμελιώδεις κοινωνικές διαιρέσεις, συνδυασμένα με την κατάφωρη κακοδιαχείριση της πολεμικής προσπάθειας, τις συνεχείς στρατιωτικές ήττες, την εγχώρια οικονομική παράλυση και τα εξωφρενικά σκάνδαλα γύρω από την μοναρχία» είχε πει ο  Αλεξάντερ Ραμπίνοβιτς. Σαν σήμερα έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις, στις 7 Μαρτίου έγινε η πρώτη πραγματικά τεράστια κινητοποίηση κατά του τσαρικού καθεστώτος. Η επανάσταση προκάλεσε σε διάστημα λίγων ημερών την παραίτηση του Αυτοκράτορα Νικολάου Β΄, το τέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της δυναστείας των Ρομανόφ.

Μία προσωρινή κυβέρνηση της οποίας αρχικώς ηγείτο ο Γκεόργκι Λβοβ αντικατέστησε το τσαρικό καθεστώς, ενώ στην συνέχεια ο Αλεξάντρ Κερένσκι αντικατέστησε τον Πρίγκιπα Λβοβ μετά τις Ημέρες του Ιουλίου του 1917. Η Προσωρινή Κυβέρνηση ήταν μια συμμαχία μεταξύ φιλελευθέρων και σοσιαλιστών που ήθελαν πολιτική μεταρρύθμιση. Εγκατέστησαν μια δημοκρατικά εκλεγμένη εκτελεστική και συντακτική συνέλευση. Την ίδια στιγμή, σοσιαλιστές - επίσης - σχημάτιζαν το Σοβιέτ της Πετρούπολης, το οποίο κυβερνούσε μαζί με την Προσωρινή Κυβέρνηση, μια διευθέτηση που ονομάστηκε Δυαδική Εξουσία. Η Επανάσταση του Φεβρουαρίου, ξέσπασε ξαφνικά και κατόπιν αυτοσχεδιασμού. Οι εντάσεις οι οποίες είχαν πολλαπλασιαστεί μετατράπηκαν σε εξέγερση, της οποίας το επίκεντρο ήταν το Πέτρογκραντ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA