Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα δυτικά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, στην οποία προχώρησε η Ρωσία χθες Δευτέρα, ανέφεραν διπλωμάτες. Αυτό που είναι άξιο αναφοράς, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η σύγκληση επαφίεται τυπικά στη χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τον Φεβρουάριο είναι η Ρωσία, να προγραμματίσει τη συνεδρίαση! Οι χώρες που υπέβαλαν το αίτημα – βάσει επιστολής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ – είναι κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Αλβανία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πάνω από 3.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς σε 48 ώρες

Την ίδια ώρα, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν σήμερα.

Από το βράδυ της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές κατέγραψαν 2.158 παραβιάσεις στην περιφέρεια του Ντανιέτσκ και άλλες 1.073 σε αυτή του Λουγκάνσκ. Οι δύο περιφέρειες αυτές της ανατολικής Ουκρανίας, περιοχής γνωστής με την ονομασία Ντονμπάς, βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA