Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν αμάχους στο χωριό Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 2 Ελληνες (σ.σ.: κατά το ΥΠΕΞ και 3 σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές) και να τραυματιστούν άλλοι 6 ανάμεσά τους κι ένα παιδί, με την κατάσταση ορισμένων εξ αυτών να είναι κρίσιμη. Ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή του χωριού με τα βλήματα να πέφτουν πάνω σε σπίτια, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο οι κάτοικοι.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση με το υπουργείο Εξωτερικών να βγάζει σκληρή ανακοίνωση, ενώ ο Νίκος Δένδιας κάλεσε εσπευσμένα τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί.

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ρίχνει στη μάχη τα θερμοβαρικά όπλα με όνομα... Ο ήλιος που Καίει

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού. 

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας». Η ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη και στα περίχωρά της είναι ιδιαίτερα μεγάλη κι απαριθμεί σχεδόν 150.000 μέλη, ενώ το χωριό Σαρτανά είναι ένα από τα 29 και πλέον ελληνόφωνα χωριά της περιφέρειας. 

Σημειώνεται ότι ο Σαρτανάς είναι 20 χιλιόμετρα βορειοανατολοκά της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι ήταν έντρομοι από τις εκρήξεις που είχαν ακουστεί στις 4 τα ξημερώματα. Το χωριό δεν έχει τηλεφωνική επικοινωνία και ρεύμα και η επικοινωνία είναι αρκετά δύσκολη. Την είδηση του θανάτου των Ελλήνων επιβεβαίωσαν ο περιφερειάρχης της Μαριούπουλης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι το 2014 το χωριό είχε βληθεί από όλμους που χτύπησε πομπή κηδείας και είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 17. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι αυτονομιστές

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA