Μενού
  • Α-
  • Α+

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρατούν την πρωτεύουσά τους όρθια κόντρα στη ρωσική επίθεση που συνεχίζεται, με τις μάχες να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, που αρνήθηκε τελικά τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως δήλωσε σύμβουλός του, «αρνείται τα τετελεσμένα», προτρέπει τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα τους κόντρα στις ρωσικές δυνάμεις. 

Ομως, η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, ειδικά στο Κίεβο. Κι αυτό γιατί δύο μεγάλες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στα νοτιοδυτικά του Κιέβου νωρίς το πρωί της Κυριακής. Διαφαίνεται ότι ήταν γύρω από το Βασίκλιβ, περίπου 30 χιλιόμετρα, νότια του Κιέβου - μια πόλη που διαθέτει ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο και πολλές δεξαμενές καυσίμων. Την ίδια ώρα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο τοπίο μετά την έκρηξη. Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί και 10 Ελληνες

Δυστυχώς, ένα παιδί 6 ετών σκοτώθηκε ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη Ουκρανοί πολίτες από πυροβολισμούς σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε δυτική συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου, Ένας γιατρός στο νοσοκομείο του Κιέβου είπε ότι μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες. Ακόμη, σκοτώθηκαν 10 Ελληνες στα χωριά Σαρτανά και Μπουχάς. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι ρωσικές τράπεζες εξαιρέθηκαν από το σύστημα SWIFT

Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την εξαίρεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το δίκτυο υψηλής ασφάλειας που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γύρω από το κόσμο και δεσμεύτηκαν να κάνουν προσπάθειες για να «διασφαλίσουν συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν». Τις νέες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «θα προτείνω ορισμένες ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

Σκληρή αντίσταση από την Ουκρανία 

Η Ρωσία, πάντως, αντιμετωπίζει «σκληρότερη από την αναμενόμενη» αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό καθώς και απροσδόκητες δυσκολίες στον εφοδιασμό των δυνάμεών της, είπαν στο CNNi δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ με άμεση γνώση. Η Ρωσία υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη από το αναμενόμενο, και δεν έχει ακόμη επισφραγίσει την αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας. Πάντως, περισσότεροι από 120.000 Ουκρανοί έχουν ήδη φύγει ενώ 850.000 είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA