Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιχείρηση εκκένωσης των 82 Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη συνεχίζεται με την πομπή 21 αυτοκινήτων να έχει περάσει από τον πρώτο σταθμό ουκρανικού ελέγχου και δύο ώρες μετά να συναντά τον δεύτερο. Συνολικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, το ελληνικό κομβόι είχε διανύσει περίπου 200 χιλιόμετρα από τα συνολικά 1.000 που απαιτούνται για να φτάσει σε ασφαλές έδαφος, όπως αυτό της Ρουμανίας. Ο στόχος είναι να μετακινηθεί η πομπή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια αρχικά προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, εκεί όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβειρα, Σοφία Γραμματά για να παράσχει στους Ελληνες πολίτες κάθε δυνατή αρωγή.

Το κομβόι ξεκίνησε από τις 11 το πρωί από την πολιορκημένη Μαριούπολη με στόχο να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία. Στόχος είναι να φτάσουν αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230χλμ., να συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, να ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με την Μολδαβία. Τελικός προορισμός, φυσικά είναι η Ελλάδα μέσω της Ρουμανίας. Τους Έλληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά, να επιστρέψει πάλι πίσω στην Μαριούπολη και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με το ελληνικό κομβόι της Μαριούπολης - Ποιοι οι κίνδυνοι που διατρέχουν

Το χρονικό της διαφυγής...

Στις 12:10 το μεσημέρι το κομβόι των Ελλήνων πέρασε τον 1ο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης, ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πόλη, παραμένει έως αυτήν την ώρα, στα χέρια των αμυνομένων. Σχεδόν δύο ώρες μετά, το κομβόι συνάντησε 2ο σταθμό ελέγχου, αυτή τη φορά Ρώσων στρατιωτών. Σκοπός είναι όλα τα αυτοκίνητα να παραμένουν το ένα πίσω απ’ το άλλο, ωστόσο, αυτό, δεν είναι πάντα εφικτό. Η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, που πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή και χαμηλή ταχύτητα.

Τα... απρόοπτα και το εναλλακτικό σχέδιο

Ωστόσο, όπως μετέδωσε και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δεν έλλειψαν και κάποια απρόοπτα γεγονότα κατά τη διάρκεια της αποχώρησης της ελληνικής αποστολής από τη Μαριούπολη. Συγκεκριμένα, εξαιτίας και του κακού οδικού οδοστρώματος (σ.σ. έχουν καταστρέψει δρόμους ακόμη και οι ίδιοι οι Ουκρανοί στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων), υπήρξαν καθυστερήσεις με σκασμένα λάστιχα, προσπάθειες αντικατάστασης των ελαστικών που χρονοτριβούσαν με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα και εναλλακτικό σχέδιο μέσω αγροτικών δρόμων, στην προσπάθεια να μην δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις που θα άφηναν την αποστολή εκτεθειμένη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA