Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στις 17 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο κόσμος ολόκληρος είχε ανατραπεί. Τίποτα δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Ένα από τα βασικά σημεία που η ιστορία γραφόταν εκείνη την εποχή ήταν και η Πολωνία. Τη 1η Σεπτεμβρίου, από τα δυτικά, είχε εισβάλει η ναζιστική Γερμανία ξεκινώντας και επίσημα τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα ανατολικά, στις 16 Σεπτεμβρίου είχε εισβάλει ο κόκκινος στρατός. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η μισή χώρα άνηκε στη Γερμανία και η άλλη μισή στην ΕΣΣΔ.

Μια ανεπανάληπτη ανθρωποσφαγή

Ο πρόλογος μπορεί να φαίνεται άσχετος με το θέμα του κείμενου αλλά δεν είναι. Το 1941 ο Χίτλερ δίνει διαταγή να ξεκινήσει η επίθεση κατά της ΕΣΣΔ. Το ανατολικό κομμάτι της Πολωνίας περνάει στους ναζί, ενώ οι σοβιετικοί υποχωρούν. Τον Απρίλιο του 1943 το παιχνίδι έχει «γυρίσει» και πλέον οι σοβιετικοί είναι αυτοί που κυνηγούν τους ναζί. Πριν αποχωρήσουν, ωστόσο οι ορδές του Χίτλερ από τη ρωσο-πολωνική μεθώριο, ανακοινώνουν πως στο δάσος του Κατίν βρήκαν μαζικούς τάφους με τουλάχιστον 4.000 νεκρούς! Τα θύματα φαίνεται να είναι αξιωματικοί του πολωνικού στρατού. Η Ευρώπη «παγώνει» αν και βρίσκεται εν μέσω του πολέμου.

Οι ναζί κατηγορούν τους σοβιετικούς για τη σφαγή. Οι σοβιετικοί κατηγορούν τους ναζί για τη σφαγή. Οι Χιτλερικοί ανακοινώνουν πως μετά από έρευνα επιστημόνων η σφαγή έγινε τον Μάρτιο του 1940. Τότε, δηλαδή, που η περιοχή βρισκόταν υπό σοβιετική κατοχή και δείχνουν ως υπεύθυνο τον Λαβρέντι Μπερία, τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας της ΕΣΣΔ ο οποίος έδρασε με προσωπική εντολή του Στάλιν.

Οι Σοβιετικοί αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για μια καλοστημένη προβοκάτσια. Η ημερομηνία των εκτελέσεων τοποθετείται τον Οκτώβριο του 1941, όταν δηλαδή η περιοχή ήταν υπό ναζιστική κατοχή. Η ημερομηνία αυτή προέκυψε από το γεγονός πως οι Σοβιετικοί ερευνητές βρήκαν σε κάποια από τα πτώματα, έγγραφα με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 1941. Επίσης, οι σφαίρες που βρέθηκαν ήταν γερμανικές και παράγονταν στο εργοστάσιο παραγωγής σφαιρών Genshovik.

Περίπου 50 χρόνια μετά, ωστόσο, όταν πλέον η ΕΣΣΔ είχε περάσει στην ιστορία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή του Κατίν και παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο Λαβρέντι Μπέρια ζητούσε την άδεια του Στάλιν να προχωρήσει στη εκκαθάριση «δεδομένου ότι όλοι αυτοί είναι αδιόρθωτοι εχθροί της σοβιετικής εξουσίας»! Το έγγραφο φέρει υπογραφή του Στάλιν εν είδει… έγκρισης και έχει ημερομηνία 5 Μαρτίου 1940. Μια ημέρα σαν σήμερα... Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή η σφαγή στο δάσος του Κατίν έγινε τον Μάιο εκείνης της χρονιάς.

Οι αδιανόητες περιγραφές και ο αιματοβαμμένος ρόλος του Βασίλι Μπλόκιν

Ότι και να πει, ότι και να γράψει κανείς για τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την ανθρωποσφαγή σε εκείνο το δάσος στα σύνορα Πολωνίας – Ρωσίας είναι λίγο. Οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 4.000 νεκρούς αποδείχθηκαν λανθασμένες αφού στους ομαδικούς τάφους βρέθηκαν σχεδόν 22.000 πτώματα!

Ο Ντιμίτρι Τοκάρεφ, επικεφαλής του γραφείου της NKVD στο Καλίνιν κατέθεσε το 1991, πως οι εκτελέσεις ξεκινούσαν το σούρουπο και τελείωναν την αυγή. Η πρώτη μεταγωγή κρατουμένων αφορούσε 390 άτομα και οι εκτελεστές δυσκολεύτηκαν να επιτελέσουν το έργο μέσα σε μια μόνο νύχτα. Οι επόμενες μεταγωγές περιόρισαν τον αριθμό των μελλοθανάτων στα 250 άτομα. Όλοι εκτελούνταν με μια σφαίρα στη βάση του κρανίου, μέσα σε ένα δωμάτιο με δυο πόρτες. Από τη μία έμπαιναν ζωντανοί, από την άλλη έβγαιναν νεκροί και τοποθετούνταν σε φορτηγά που τους μετέφεραν στους ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία, ο πιο διαβόητος εκτελεστής της σφαγής, ήταν ο Βασίλι Μπλοκχιν, στον οποίο αποδόθηκαν 7.000 δολοφονίες αιχμαλώτων μέσα σε 28 ημέρες! Ο ίδιος είχε προαποφασίσει ότι ένας καλός ρυθμός θανάτου ήταν οι 300 εκτελέσεις τη νύχτα και κατασκεύασε έναν αποδοτικότατο μηχανισμό εξόντωσης και μεταφοράς των πτωμάτων. «Ένας πεπειραμένος εκτελεστής πυροβολεί στον λαιμό, κρατώντας την κάννη λοξά προς τα πάνω», έλεγε ο ίδιος, «τότε υπάρχει πιθανότητα η σφαίρα να βγει από το μάτι ή τον λαιμό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA