Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η είδηση για την επίθεση των Ρώσων στρατιωτών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο περιλαμβάνει 6 αντιδραστήρες και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Pravda» της Ουκρανίας, στην επίθεση πήραν μέρος οι πιο «σκληροί» πολεμιστές που έχει στην εμπροσθοφυλακή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Τσετσένοι του Καντίροφ. Αυτοί ήταν που άρχισαν να πυροβολούν κατά των Ουκρανών στρατιωτών που ήταν φρουρά του εργοστασίου, σκοτώνοντας μάλιστα τρεις εξ αυτών.

Η ουκρανική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να αρνείται την εμπλοκή του ρωσικού στρατού μιλώντας για «αποκρουστική προβοκάτσια» και φωτογραφίζοντας Ουκρανούς σαμποτέρ. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νύχτα που «πάγωσε» τον πλανήτη - Πώς οι Ρώσοι «πήραν» τα πυρηνικά στη Ζαπορίζια

«Ωστόσο, χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκορ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας έκανε γνωστό πως μετά τη μάχη τα ξημερώματα για τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης και τη φωτιά που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του:

  • Η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου
  • Η πυρκαγιά κατασβέστηκε
  • Τα κρίσιμα συστήματα λειτουργίας έμειναν ανέπαφα
  • Δεν υπήρξε διαρροή ακτινοβολίας

Ζελένσκι: «Ποτέ ξανά πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων»

Τις εξελίξεις σχολίασε, στα social media, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας εκ νέου άμεση βοήθεια και κατηγορώντας τον Ρώσο ομόλογό του ότι επιθυμεί να επαναλάβει τον τρόμο του Τσερνόμπιλ. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία» δήλωσε σχετικά. Λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

Είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη 

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και έχει συνολική ισχύ 5.700 MW που εξασφαλίζει αρκετή ενέργεια για περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια.

Παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στην πόλη Enerhodar που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA