Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης ο κ. Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει το Κίεβο προκειμένου να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει με τη Μόσχα να θέτει τρεις όρους και να «κρατά μικρό καλάθι».

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σαρλ Μισέλ. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεδιάσκεψη κορυφής του Μπάιντεν με Μακρόν, Σολτς, Τζόνσον

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του για τη συνομιλία Πούτιν – Μισέλ, ανέφερε ότι συζήτησαν τις ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις συνομιλίες της Μόσχας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους. Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής πλευράς για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε ότι ο Μισέλ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Μισέλ, στο Τwitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.

Στο τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Μισέλ.

Ξεκίνησαν με καθυστέρηση οι διαπραγματεύσεις και το Κρεμλίνο «κρατά μικρό καλάθι»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ξεκίνησαν με καθυστέρηση δύο ωρών. Σύμφωνα με το OPEN, από τη ρωσική πλευρά είναι χαμηλές οι προσδοκίες για κάτι καλό από τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διεμήνυσε στην ουκρανική πλευρά ότι η Ρωσία μπορεί να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική εισβολή αν δεχθούν τρεις όρους. Οι 3 όροι που θέτει η ρωσική πλευρά είναι οι εξής: 

Τροποποίηση του συντάγματος έτσι ώστε να καταγραφεί επίσημα το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Ουσιαστικά να επανέλθει το σύνταγμα στην πρότερη μορφή του, που ίσχυε μέχρι το 2014 ουσιαστικά, το οποίο ανέγραφε ότι η Ουκρανία έχει ουδέτερο καθεστώς, κάτι που άλλαξε με την έλευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, την οποία θέλει να «ξηλώσει» ο Πούτιν.

Ο δεύτερος όρος είναι να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος κι ο τρίτος να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες οι δύο αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις οποίες διαβιούν οι ρωσόφωνοι που μάχονται μαζί με τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. 

«Εμείς ολοκληρώνουμε την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας με την επιχείρησή μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι έχουν εξουδετερωθεί «2.600 στρατιωτικοί στόχοι». «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί.

Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε αναλυτικά ο Πεσκόφ στο Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA