Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών» τόνισε και διευκρίνισε πως μια τέτοια απόφαση «δεν θα ήταν λειτουργική»!

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία. «Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε. Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.

Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Την Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, έπειτα από διαβουλεύσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην (αμερικανική) βάση Ραμστάιν» στη Γερμανία και «να τα θέσουν στη διάθεση των ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA