Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τους δυτικούς ηγέτες να επισπεύσουν την απόφασή τους για τα MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία και παράλληλα έκανε έκκληση για μία ακόμα φορά για να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο ζητεί από τους δυτικούς να «ασχοληθούν αμέσως» με την πολωνική πρόταση.

Η Βαρσοβία, η οποία δεν θέλει να εμφανιστεί ως εμπλεκόμενο μέρος στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ζήτησε να μπορέσει να μεταφέρει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουάσινγκτον, για να τα στείλει στη συνέχεια στο Κίεβο, αλλά οι ΗΠΑ έκριναν γρήγορα την πρόταση αυτή «μη βιώσιμη».

«Η προοπτική μαχητικών αεροσκαφών "στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ" που θα αναχωρήσουν από βάση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν σε έναν διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο του NATO», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με τη Βαρσοβία πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η Ρωσία εξέφρασε από την πλευρά της σήμερα ανησυχία για ένα «πολύ ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο σενάριο». Χθες, Τρίτη, προς «έκπληξη» των ΗΠΑ, η Πολωνία δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει άνευ καθυστέρησης και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της MiG-29 στη βάση του Ράμσταϊν (στη Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

«Ευχαριστούμε την Πολωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τη λύπη του που «δεν έχει (ακόμη) ληφθεί καμία απόφαση» κατά την 14η ημέρα της ρωσικής εισβολής. «Οι πολωνικές προτάσεις δεν υποστηρίζονται», εξέφρασε τη λύπη του. «Πότε θα υπάρξει μια απόφαση;» αναρωτήθηκε.

Μόνον κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, διαθέτουν επισήμως στον στόλο τους σοβιετικά MiG-29, οι αντιαεροπορικές δυνατότητες των οποίων είναι αυτές που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των Ουκρανών για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, είναι διατεθειμένα να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Πεσκόφ: Επικίνδυνο σενάριο τα MiG-29, η Ουκρανία έχει βιολογικά όπλα

Την ίδια στιγμή η Ρωσία απειλεί θεούς και δαίμονες και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ και τη Δύση να μην αποστείλει πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να κάνει λόγο για βιολογικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι Ουκρανοί. Η Ρωσία θεωρεί πως οι καταγγελίες της ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε επίσης σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». «Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Απαγορεύστε τις πτήσεις, έρχεται ανθρωπιστική κρίση»

«Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί», είπε στην καθημερινή του τηλεοπτική ομιλία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι «υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή» εάν δεν εφαρμόσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.  «Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλουςαεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεων μας, εναντίον των υποδομών μας. Είναι ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί», είπε στην καθημερινή του τηλεοπτική ομιλία, αναφέρει το Reuters. Επίσης τόνισε ότι οι Ουκρανοί έχουν δείξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι δεν θα υποχωρήσουν ποτέ. «Ο εχθρός μπορεί να καταστρέψει τους τοίχους των σπιτιών μας, των σχολείων μας, των εκκλησιών μας. Μπορεί να σπάσει ουκρανικές επιχειρήσεις. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στην ψυχή μας, στην καρδιά μας, στην ικανότητά μας να ζούμε ελεύθερα» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείψουν την χώρα. «Οι σχεδόν δύο εβδομάδες της αντίστασής μας σας έδειξαν ότι δεν θα τα παρατήσουμε. Οτι θα πολεμήσουμε μέχρι να ανακτήσουμε τη γη μας και να απαντήσουμε για όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Για τα σκοτωμένα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά. «Μπορείτε ακόμα να σωθείτε, αν απλώς φύγετε», επεσήμανε ο Ζελένσκι, προτρέποντας τους στρατιώτες να μην εμπιστεύονται τους διοικητές τους όταν τους λένε ότι έχετε ακόμη μια ευκαιρία στην Ουκρανία. «Τίποτα δεν σας περιμένει εδώ. Εκτός από αιχμαλωσία ή θάνατο, θα πάρετε τη ζωή μας και θα δώσετε τη δική σας. Και ξέρουμε ότι οι διοικητές σας έχουν ήδη καταλάβει τα πάντα. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ειρήνη. Πηγαίνετε στα σπίτια σας» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA